Ramus Haradinaj részt vehet öccse temetésén

Vágólapra másolva!
A hágai Nemzetközi Törvényszék feltételesen szabadlábra helyezte Ramus Haradinaj volt koszovói miniszterelnököt, hogy részt vehessen Koszovóban meggyilkolt öccse temetésén.
Vágólapra másolva!

"A törvényszék korlátozott időtartamra feltételesen szabadlábra helyezte Ramus Haradinajt, hogy részt vehessen a temetésen és az azt követő szertartásokon" - áll a hágai testület szombaton kiadott szűkszavú közleményében. A bíróság szóvivője annyit közölt: a törvényszék azzal a feltétellel engedélyezte Haradinajnak az utazást, hogy nem próbál meg beszélni az ügyészség által tanúként beidézhető személyekkel, illetve nem nyilatkozik tömegtájékoztatási eszközöknek. Koszovói kormányzati források jelezték, hogy Haradinaj vasárnap részt vesz a temetésen.

A 22 éves Enver Haradinajt pénteken gyilkolták meg. Az egyetemista fiatalemberre a nyugat-koszovói Pec város mellett fekvő Rausic faluban nyitottak tüzet gépkocsiból ismeretlen támadók. Kórházba szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni életét.

A NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erőktől kiszivárgott információk szerint családi viszály áll az ügy hátterében, a Haradinaj és egy másik albán család vitája torkollott gyilkosságba. Enver Haradinaj bátyja, Ramus oldalán harcolt az 1999-98-as válság idején a Koszovói Felszabadítási Hadseregben, többször megsebesült. A szerb karhatalom ellen folytatott harcokban életét vesztette Ramus Haradinaj két fivére, másik két fivére pedig jelenleg börtönben van.

Ramus Haradinaj március elején mondott le a miniszterelnöki posztról és adta fel magát önként a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, amely a válság idején elkövetett háborús bűntényekkel vádolja őt.