Kártalanítják és lefegyverzik a zsidó telepeseket

Vágólapra másolva!
Az izraeli kormány megkezdte a kártérítések kifizetését a zsidó telepek nyárra tervezett kiürítésével kapcsolatban, miközben az evakuálást ellenző zsidó telepestanács jelét adta, hogy beletörődnek a kivonulásba, amely alatt lefegyverzik őket.
Vágólapra másolva!

A kiürítendő gázai övezeti, illetve ciszjordániai zsidó telepek lakói közül azok, akik megegyezésre jutottak a kormánnyal, a kártérítés 75 százalékát már megkapták, a fennmaradó összeget azután vehetik majd át, ha elhagyták ingatlanaikat - mondta az izraeli kormány szóvivője.

Közben a zsidó telepesek gázai övezeti regionális tanácsa szerdán felkért mintegy száz főből álló jogi munkacsoportot, hogy kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal a 8500 érintett telepes egy tömbben való átköltözetéséről a Gázai övezettől mintegy húsz kilométerre északra lévő Nicanim térségébe. Avner Simoni, a tanács vezetője csütörtökön úgy nyilatkozott: a telepesek folytatják a kiürítéssel szembeni békés ellenállást, de ha mindenképpen menniük kell, akkor Nicanimba szeretnének menni. A jogászcsoport kijelölése az eddigieknél határozottabb jel arra, hogy a telepesek esetleg beleegyeznek az egyoldalú kivonulásba.

Az izraeli védelmi miniszter csütörtökön utasítást adott a hadsereg vezérkarának arra, dolgozzanak ki tervet a gázai övezeti zsidó telepesek lefegyverzésére. A védelmi minisztériumi forrásból származó értesülés szerint Saul Mofaz azt várja a katonatisztektől, hogy megállapodnak a telepeseknél lévő fegyverek átadásáról. Az elképzelés szerint a kivonulás befejeztével visszajuttatnák a telepeseknek fegyvereiket.

A Háárec című izraeli lap jelentése szerint az izraeli hadsereg három új földutat épít a Gázai övezetben, hogy könnyebbé tegye az ottani zsidó telepek lakosainak nyárra tervezett kitelepítését. A hadsereg azért döntött így, mert a meglévő gázai övezeti utak túl keskenyek katonai járművek nagy forgalmának lebonyolításához, márpedig a kitelepítés várhatólag katonai szállítóeszközök nagy tömegének igénybe vételét teszi szükségessé. Izraeli katonák már fel is építették az egyik tervezett út vonala mentén a kerítéseket, amelyek akadályozni hivatottak, hogy palesztin szélsőségesek támadásokat intézzenek a kitelepítés idején katonai és civil járművek ellen.

Ariel Saron izraeli kormányfő terve értelmében ki kell üríteni az összes - szám szerint 21 - gázai övezeti zsidó telepet és négyet a ciszjordániai zsidó telepek közül. A júliusra tervezett kiürítés során 8500 gázai övezeti zsidó telepest kell kiköltöztetni és átszállítani Izraelbe. Egy magas rangú izraeli tisztségviselő közölte a héten, hogy több mint tízezer izraeli katonát készítenek fel a feladat végrehajtására, és nagyszámú rendőr is részt vesz a műveletben.