Feltételezett terroristák ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek az Egyesült Államokban három férfi ellen azzal a gyanúval, hogy az illetők terrortámadásokat terveztek amerikai és nemzetközi pénzintézetek ellen - közölte kedden Ray Kelly, a New York-i rendőrség parancsnoka.
Vágólapra másolva!

A vádlottak feltehetően azonosak azzal a három személlyel, akiket a brit rendőrség fogott el tavaly Angliában tervezett terrortámadások gyanújával s akikről a nyomozás során kiderítette, hogy nemcsak Nagy-Britanniában, hanem az Egyesült Államokban is terrortámadásokra készültek. A brit hatóságok meg is nevezték a gyanúsítottakat, az amerikai tisztségviselő azonban nem közölte a vádlottak nevét. Így nem tudható biztosan, csak valószínűnek tekinthető, hogy az amerikai vádiratban ugyanazokról van szó, akiket a brit hatóságok tavaly elfogtak és megneveztek.

A brit nyomozók megállapították a három gyanúsítottól lefoglalt holmikból, hogy az illetők felderítést végeztek az Egyesült Államokban öt pénzügyi intézmény körül: megtalálták náluk ugyanis az intézmények székházainak alaprajzait, szerkezeti vázlatait. Az elfogott gyanúsítottak noteszeiben olyan feljegyzésekre bukkantak, amelyek robbanóanyagokról, mérgekről és veszélyes vegyi anyagokról készültek. A brit földön elfogott gyanúsítottak egyike, a 32 éves Dhiran Barot amerikai illetékesek szerint magas rangú tagja az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek, s Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének parancsára végzett felderítőtevékenységet az Egyesült Államokban a szóban forgó pénzintézetek körül.

A múlt augusztusban terrorriadót fújtak az amerikai szövetségi hatóságok a szóban forgó pénzintézetek - a New York-i tőzsde, a Citicorp New York-i székháza, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank washingtoni székházai, valamint a New Jersey állambeli Newark Prudential Financial pénzintézete - körül. A terrorveszély mértékét jelző ötfokozatú skálán a sárga színnel jelzett "emelt szintűről" a narancssárgával jelölt "magasra" emelték a terrorellenes készenlét szintjét, arra hivatkozva, hogy rengeteg figyelmeztetést kaptak egy lehetséges támadásra vonatkozóan.