Újabb boszniai szerb háborús bűnös adta fel magát

Vágólapra másolva!
Újabb boszniai szerb háborús bűnös adta fel magát a belgrádi hatóságoknak, hogy Hágában, a Nemzetközi Törvényszék előtt feleljen az 1995-ben, a boszniai Srebrenicában elkövetett tetteiért - közölte pénteken a szerb kormány.
Vágólapra másolva!

Vujadin Popovicot azzal vádolják, hogy részt vett azokban a tömeges kivégzésekben, amelyek a bosnyákok lakta város szerbek általi, 1995. július 11-i elfoglalását követték. A szerbek a nőket és a gyerekeket erőszakkal kitelepítették a városból 1995. július 12-én és 13-án, majd őrizetbe vették és kivégezték Srebrenica több ezer, 16 és 60 év közötti muzulmán férfi lakosát. Több mint hétezer boszniai muzulmán halt meg 12-étől 19-éig a szerb fegyveresek tombolása következtében.

Popovic a 11. szerb vagy boszniai szerb személy, aki az elmúlt 10 hétben feladta magát a hatóságoknak, miközben Belgrád igyekszik gesztusokat tenni az Európai Unió jövő heti jelentése előtt, amelyben a tagjelöltek uniós csatlakozásra való alkalmasságáról számolnak be.

A hágai Nemzetközi Törvényszékkel való jó együttműködés egyik fő eleme a jelöltek kedvező elbírálásának. Szerbia, a boszniai szerbekkel együtt az utóbbi időben azon munkálkodott, hogy feladásra bírja a felelősségre vonás elől bujkáló háborús bűnösöket.