Készül az új pápa ruhája

Vágólapra másolva!
A II. János Pálnak dolgozó kis római szabóműhely kirakatában a pápa számára készült utolsó fehér selyem fejfedő jelzi a gyászt, de már szorgosan dolgoznak az új pápa első ornátusán.
Vágólapra másolva!

A Ditta A. Gammarelli műhely 26 éven keresztül volt II. János Pál udvari szabósága. A kirakatban vörös selyemre elhelyezet zucchetto - kis kerek, fehér selyem fejfedő - jelzi a mesterek gyászát. Emellett felvonták, és félárbocra engedték a pápai lobogót a Pantheon közelében lévő kis, régimódi bolt előtt.

Szerda óta azonban már javában dolgoznak a szabók, már javában készítik a majdani új pápa első ornátusát: ennek a pápaválasztó konklávé kezdetére, április 18-ra a Vatikánban kell lennie - három méretben. A kézzel varrt ruhadarabokon 3-4 szabó dolgozik éjjel-nappal.

Az új pápának készülő rend ruha egy finom fehér gyapjúból készült reverendából, egy fehér moáré selyemből készült reverendából, egy derékig-csípőig érő vörös selyem köpenyből, egy fehér moáré selyem övből, egy kis kerek, fehér selyem fejfedőből és egy pár vörös bőrcipőből áll.