Új választásokat követel a zimbabwei ellenzék

Vágólapra másolva!
Választási csalásokra hivatkozva a parlamenti választások megismétlését követeli a zimbabwei ellenzék. Az ellenzék szerint megfélemlítéssel és erőszakkal évek óta nyomást gyakorolnak a lakosságra. Robert Mugabe kijelentette: az ellenzék részéről nem tűr el még békés tüntetéseket sem.
Vágólapra másolva!

Új választásokat követel a legjelentősebb zimbabwei ellenzéki erő, miután óriási különbség mutatkozik a hivatalos és az ellenzék által kiszámított választási eredmény között. A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) ellenzéki tömörülés azt állítja, hogy a választási bizottság által megállapított 41 helyett 94 mandátumhoz jutott a hararei parlamentben.

Robert Mugabe elnök pártja, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) 78 helyet szerzett a csütörtökön megválasztott új parlamentben a hivatalos eredmény szerint. A 150 fős törvényhozásba azonban csak 120 képviselő kerül választás útján, a többit az államfő nevezi ki. Ez pedig azt jelenti a Mugabe-pártnak sikerült megszereznie az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget.

Az ellenzék és független emberi jogi csoportok szerint a zimbabwei választásokat az évek óta tartó erőszak, megfélemlítés és az elnyomó törvények segítségével már jóval azelőtt elcsalták, hogy azokat megtartották. William Bango, az MDC szóvivője szerint nem lesznek szabad és tisztességes választások Zimbabwéban mindaddig, amíg a jelenlegi feltételek mellett tartják azokat.

Robert Mugabe, akinek pártja 25 éve van hatalmon az afrikai országban, azt mondta, hogy 100 évesen is, vagyis még további húsz évig Zimbabwe elnöke akar lenni. Mugabe felszólította az ellenzéket, hogy fogadja el vereségét méltósággal, és cserébe együttműködést ígért a parlamenten belül és kívül. Hozzátette: az ellenzék részéről nem tűr el még békés tüntetéseket sem.