Lemondatnák a bukott kirgiz elnököt

Vágólapra másolva!
Kirgiz delegáció utazott Moszkvába, hogy lemondásra bírják a bukott kirgiz elnököt. Lemondása fejében Akajevet hazájában nem vonják felelősségre, hazatérése esetén viszont az ellenzék nem garatálná az elűzött elnök biztonságát.
Vágólapra másolva!

Kirgiz parlamenti delegáció utazott vasárnap Moszkvába, hogy tisztségéről való lemondásra bírja rá Aszkar Akajev bukott államfőt. A küldöttséget a kirgiz parlament elnöke, Omurbek Tekebajev vezeti. Minderre azt követően került sor, hogy a kirgiz Alkotmánybíróság bejelentette: az elűzött elnöknek le kellene mondania hivataláról - írja a BBC.

Akajev március 24-én menekült el a Kirgizisztánból, miután az állítólagos választási csalások miatt tüntetők ezrei elfoglalták el a kormányépületeket. Ideiglenes állam- és kormányfőnek pedig az ellenzék vezérét, Kurmanbek Bakijevet választotta meg a kirgiz parlament. A bukott elnök államcsínynek minősítette a hatalomátvételt és közölte, hogy nem mondott le elnöki tisztségéről. Akajev ezt követően Moszkva környékén kapott menedéket.

Az államfő később mágis készséget mutatott arra, hogy lemondjon hivataláról. Pénteken azonban még ragaszkodott ahhoz, hogy a biskeki parlament előtt búcsúbeszédet mondjon, ahogyan azt az alkotmány előírja. Bikjaev szerint viszont kockázatos lenne az elnök visszatérése, biztonságát pedig valószínűleg nem tudnák garantálni. Tekebajev szerint célszerűbb lenne, ha a moszkvai kirgiz nagykövetségen jegyzőkönyvbe vennék Akajev önkéntes lemondó nyilatkozatát.

Tekebajev megerősítette, hogy lemondása fejében Akajev biztosítékokat kaphat a bírói eljárások alóli mentességre, de az esetleges egyéb kiváltságokat alku tárgyává tette. Akajev valószínűleg Kirgizisztánban maradt vagyonának sérthetetlenségét szavatoló garanciákat kíván.

[origo]/MTI