Liberalizálná az abortuszt az új portugál kormány

Vágólapra másolva!
Népszavazásra bocsátaná az új portugál kormány a szigorú abortusztörvény lazítását - derült ki a szocialisták kormányprogramjából, amit hétfőn ismertetett José Sócrates miniszterelnök a lisszaboni parlamentben.
Vágólapra másolva!

1998-ban az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult a tárgyban kiírt népszavazás. Az akkori szocialista miniszterelnök, António Guterres katolikusként a magzatelhajtás ellen foglalt állást, a szintén szocialista Sócrates azonban most azt ígérte, határozottan ki fog állni az európai viszonylatban szigorú portugál szabályozás lazítása mellett.

A kormányprogram központi témája mindazonáltal a gazdaságélénkítés, melynek egyik kulcseleme az oktatás korszerűsítése. A következő négy évben húszmilliárd eurót szükséges költeni az infrastruktúrára, jelentős részben a magánszférából származó forrásokra támaszkodva - fejtette ki Sócrates. A program előirányoz továbbá egy létszámcsökkentést a közszférában. Az ellenzék a kormány szemére veti, hogy nem lehet tisztán látni a tervezett adóemelés körül.

A portugál Szocialista Párt a február 20-i választásokon - a történelemben először - megszerezte a képviselői helyek abszolút többségét.