Kiléphetnek a dánok az EU-ból

Vágólapra másolva!
Anders Fogh Rasmussen kormányfő szerint Dániának ki kell lépnie az EU-ból, ha a szeptemberi népszavazáson a dánok elutasítják az uniós alkotmányt. Dánia korábban az EU-t létrehozó szerződésre és az euróra is nemet mondott.
Vágólapra másolva!

Dániának ki kell lépnie az Európai Unióból, ha szeptember 27-ei népszavazáson a lakosság elutasítja az európai alkotmányt - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen, a dán miniszterelnök a Die Presse osztrák napilapban szombaton. Dánia máris több fontos területen (közös védelmi politika és a bel-és igazságügyi együttműködés) élvez mentességet az uniós szabályozás alól, az alkotmány elutasítása esetén így nem lesz más választás, mint kilépni az EU-ból - indokolta Rasmussen, aki az új uniós alapszerződés támogatói közé tartozik.

Dánia lakossága 1992-ben elutasította az Európai Közösségekből Európai Uniót létrehozó maastrichti szerződést, 2000-ben pedig az euróra mondtak nemet. Dánia ma sem tagja az euróövezetnek. Az előzetes közvélemény-kutatások mindkétszer az igen-pártiak többségét jelezték, az utolsó pillanatban mégis az ellenzők kerekedtek felül. A dán parlamenti pártok nagy többsége szintén az alapszerződés elfogadása mellett érvel, közülük a szélsőjobb Dán Néppárt és az egykori kommunista Egység Listája ellenzi azt.