Amerikai rakétákkal szerelik a cseh Gripeneket

Vágólapra másolva!
Amerikai gyártmányú közepes hatótávolságú AIM-120 AMRAAM típusú rakétákkal lesznek felszerelve a cseh hadsereg számára készülő svéd Gripen vadászgépek - erről a cseh kormány döntött szerdai ülésén.
Vágólapra másolva!

Csehország 14 darab Gripen vadászgépet fog bérelni Svédországtól. Az első hat gép most áprilisban érkezik a cáslavi katonai támaszpontra. A védelmi tárca szerint ezen a hat gépen még nem lesz felszerelve az új amerikai rakéta, amely időjárástól függetlenül mindig bevethető.

Az üzlet értékét, valamint a fegyverek szállításának időpontját nem hozták nyilvánosságra. A védelmi minisztérium szakértői véleménye szerint ezek a rakéták jelentősen hozzájárulnak a Gripenek harci értékének növeléséhez. A kormány csupán annyit közölt, hogy a rendszer, tehát a rakétákkal felszerelt Gripenek, 2009-ben lesznek teljes mértékben harcképesek.

A cseh légvédelem jelenleg rövid hatósugarú irányított AIM-9 Siderwinder típusú rakétákkal rendelkezik, amelyeket úgy a hangsebességen aluli L-159 Alca, mind a hangsebességen felüli Gripenek is használni tudnak. Ezek a rakéták azonban nem olyan pontosak és hatékonyak, mint az AIM-120 AMRAAM típusúak.

A magyar kormány döntése alapján hasonló rakétarendszerrel szerelik fel a Magyarország által bérelt Gripeneket is.