Párizs szerint Gotovina tábornok nincs Franciaországban

Vágólapra másolva!
A francia védelmi minisztérium szerint "nincs francia területen" a francia állampolgársággal is rendelkező, háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina nyugalmazott horvát tábornok.
Vágólapra másolva!

A tábornok mintegy három évtizeddel ezelőtt öt évig szolgált a francia idegenlégióban. Az utóbbi hetekben a francia sajtóban többször szerepelt az az állítás, hogy a tábornok volt légiós társai segítségével Délkelet-Franciaországban rejtőzködik.

"Hallottam több, kissé kockázatos értesülést a szökésben lévő Gotovina tábornokkal kapcsolatban. Határozottan kijelentem, hogy nincs francia területen" - jelentette ki csütörtökön Jean-Francois Bureau, a minisztérium szóvivője.

A tábornokot azzal gyanúsítja a hágai ENSZ-törvényszék, hogy háborús bűnöket követett el horvátországi szerbek ellen az 1992 és 1995 közötti délszláv háborúban. Az Európai Unió Gotovina elfogásától és Hágának való átadásától teszi függővé, hogy március 17-én megkezdje csatlakozási tárgyalásait Horvátországgal. A zágrábi hatóságok mind ez idáig azt állítják, hogy nem ismerik hollétét.