Megöltek kilenc ENSZ-békefenntartót Kongóban

Vágólapra másolva!
Meggyilkoltak kilenc ENSZ békefenntartót pénteken a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A törzsi háborúkban az elmúlt öt évben több mint 50 ezer ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen fegyveresek rátámadtak az ENSZ járőröző békefenntartóira pénteken a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, és megöltek kilencet közülük - közölte a világszervezet egyik főtitkár-helyettese. Jean-Marie Guéhenno szóvivője útján elmondta: tizenegy további kéksisakos megsebesült a Bunia várostól 30 kilométernyire végrehajtott támadásban. Valamennyi áldozat bangladesi.

Az ENSZ-nek a Kongói Demokratikus Köztársaságba vezényelt békefenntartói (MONUC) a közép-afrikai ország északkeleti részén december óta felszámolták ott tevékenykedő félkatonai egységek több táborát. A térség a volt Zaire egyik legveszélyesebb vidéke: a törzsi háborúknak több mint 50 ezer polgári személy esett áldozatául az utóbbi öt évben. De a harcok újra meg újra fellángoltak, s a segélyszervezetek adatai szerint csak az elmúlt néhány hónapban 70 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.