Lemondott a francia gazdasági- és pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását az ingatlan-visszaélésekkel vádolt Hervé Gaymard francia gazdasági- és pénzügyminiszter pénteken, utódát még aznap kinevezték.
Vágólapra másolva!

Jacques Chirac államfő elfogadta Gaymard lemondását, és a France Telecom vállalat vezetőjét, Thierry Bretont bízta meg a tárca irányításával. Gaymardnak, a 44 éves, nyolcgyermekes gazdasági csúcsminiszternek azt vetették a szemére, hogy miközben a megszorító intézkedések szükségességét hirdette, az állammal béreltetett magának egy 800 négyzetméteres fényűző Szajna-parti lakást havi 14 ezer euróért (3,4 millió forint), annak ellenére, hogy maga is több lakás, és családi ház tulajdonosa.

"Úgy döntöttem, benyújtom a miniszterelnöknek lemondásomat a gazdasági, pénzügyi és ipari miniszteri posztról" - írta közleményében a politikus. "Tudom, hogy ügyetlenségeket követtem el, először is azért, mert komoly hibát vétettem szolgálati lakásom körülményeinek megítélésekor. A helyzetnek késlekedés nélkül véget vetettem: anyagi következményeit vállalom, mint azt korábban jeleztem" - tette hozzá.

Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök eleinte fedezte miniszterét, aki mindössze három hónapja volt hivatalban, később azonban felszólította, hogy tisztázza az ellentmondásokat. A francia média és az ellenzék eközben mind hangosabban követelte a miniszter lemondását.