Ironizált fenyegetésével a szaúd-arábiai újságíró

Vágólapra másolva!
Az Arab News című angol nyelvű szaúd-arábiai napilap újságírója csütörtökön egy rádióműsorban közölte, hogy ironizált, amikor cikkében megfenyegette Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek az arab országot sértő tréfája miatt.
Vágólapra másolva!

"Meglehetősen átható iróniával van tele" a cikk - jelentette ki Mohammed T. al-Rasíd újságíró a Klubrádió Kontra című műsorában; a szerző arra kérte a magyar kereskedelmi rádió műsorvezetőjét, hogy ezt feltétlenül tudassa a hallgatókkal. Hozzátette: az iróniát az Egyesült Államokban is előszeretettel alkalmazzák a publicisták.

Az Arab News című angol nyelvű szaúd-arábiai napilap csütörtöki számában erő alkalmazására szólított fel Magyarország ellen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentése miatt. A lap egyik cikke szerint a szaúd-arábiai nagykövet hazahívása csak az első lépés, és önmagában nem elég. Erőt (katonait vagy gazdaságit) kell alkalmazni - írta Ne engedjük meg Magyarországnak, hogy ennyivel megússza! című cikkében az Arab News.

Mohammed T. al-Rasíd a rádiónak adott nyilatkozatában közölte: nem hiszi, hogy a magyar miniszterelnök komolyan gondolta kijelentését, de az arab világban meghökkenést váltott ki a szaúdi focistákra tett megjegyzése. Hangsúlyozta: hogy ha minden országra megharagudnának, amelyik bármit is állít róluk, akkor az egész világgal össze kellene veszniük. Nem szabadna, hogy országok kapcsolatát, együttműködését befolyásolja egy ilyen kijelentés, még ha azt a miniszterelnök is mondja - mutatott rá.

Az Arab News szerkesztőségi rovatának főszerkesztője szerint a történtek miatt nevetséges volna visszahívni Szaúd-Arábia magyarországi nagykövetét, mert mint mondta: ez is a történet túlreagálása lenne. Rámutatott ugyanakkor, hogy ha mindenki rossznak tartotta a brit Henry herceg ötletét, hogy náci uniformisba öltözött két héttel ezelőtt, akkor egy miniszterelnöktől is rossz néven vehető egy ilyen kijelentés. A műsor végén Mohammed T. al-Rasíd elmondta, hogy a valóban befejezettnek tekinthető ez a történet, "de ez nem azt jelenti, hogy mi a mi sajtónkban, önök pedig az önök sajtójában ne írhatnának róla".

Selmeczi Tibor humorista az MSZP február 5-i születésnapi rendezvényén - a Heti Hetes című tv-műsort parodizáló alkalmi "Heti Ötös" vezetőjeként - azt kérdezte Gyurcsány Ferenctől mint korábbi sportminisztertől, miért tekinthető a magyar labdarúgás dicsőségének a szaúdi válogatott ellen elért döntetlen.

A kormányfő azt válaszolta: "a szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény."

László Boglár kormányszóvivő csütörtökön az Arab Newsban megjelent cikkre reagálva azt mondta: a kormány nem kíván foglalkozni a publicista véleményével. Hivatalos véleménye a szaúdi kormánynak, az uralkodónak, a szaúdi diplomáciának lehet - tette hozzá.