Feladta magát Ratko Mladic bűntársa

Vágólapra másolva!
Önként feladta magát a Hágai Nemzetközi Bíróságnak Milan Gvero, aki Ratko Mladic népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnok helyettese volt. A szerbiai kormány hétfőn közölte, a tábornok úgy döntött: csütörtökön önként feladja magát az Hágának, hogy "segítse népét és országát". Gvero bűnlajstromában gyilkosságok, a lakosság faji, vallási és politikai indíttatású elűzése és deportálások szerepelnek.
Vágólapra másolva!

Önként feladta magát csütörtökön a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Milan Gvero, a boszniai szerb hadsereg nyugalmazott tábornoka, Ratko Mladic népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnok egykori helyettese. Hága nyilvánosságra hozta Milan Gvero és egy másik boszniai szerb tábornok, Radivoje Miletic vádiratát. Mindkettejüket a srebrenicai és zepai muzulmán polgári lakosság terhére 1995-ben elkövetett háborús bűncselekményekkel, emberiesség elleni bűntényekkel, a háborús szokások és törvények megsértésével vádolja a törvényszék. A bűnlajstromon gyilkosságok, a lakosság faji, vallási és politikai indíttatású elűzése és deportálások szerepelnek, a vádlottak parancsnoki felelősség alapján követték el a bűntényeket.

A vádirat szerint a bűncselekmények végrehajtása Radovan Karadzic népirtással vádolt volt boszniai szerb elnök 1995. március 11-i rendeletével vette kezdetét és augusztus végéig tartott. Ez idő alatt elűzték az ENSZ védelme alatt álló Srebrenica és Zepa muzulmán lakosságát. Karadzic rendeletében adott utasítást arra, hogy a hadsereg a két enklávéban tegye elviselhetetlenné a bosnyákok életét, mérjen csapást a muzulmán fegyveresekre, az ENSZ békefenntartóit pedig tegye cselekvésképtelenné.

Gvero a boszniai háború idején sohasem foglalkozott hadműveleti feladatokkal, vezérezredesi rangban Ratko Mladicnak volt a helyettese, valójában szóvivője. A vádiratban szereplő időszakban a katonák hadi szelleméért és a tájékoztatásért felelős osztályt vezette a vezérkarban.

Gvero a belgrádi repülőtérről Rotterdamba repült, ahonnan átszállítják az NT scheveningeni börtönébe. A tábornokot kéttucatnyi rokona kísérte ki a repülőtérre, ahol eközben a hadsereg néhány álarcos kommandósa ügyelt a biztonságra. A szerbiai kormány hétfőn tájékoztatott arról, hogy a tábornok úgy döntött: csütörtökön önként feladja magát, hogy "segítse népét és országát".

Szerbia területén két további tábornok és feltételezhetően még tucatnyi más vádlott tartózkodik. Egyikük, a koszovói válság idején elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolt Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnök csütörtökön munkatársa útját megüzente az újvidéki Gradjanski List című napilap hasábjain, hogy súlyos beteg, és a híresztelések ellenére "élve nem adja fel magát" Hágának.