Bush vízumkönnyítést ígért a szlovákoknak

Vágólapra másolva!
A szlovák főváros nagy napokat él át: az amerikai elnök köztéri beszédet tartott 30 ezer kiválasztott pozsonyinak, ahol dicsérte az ország fejlődését és nemzetközi szerepvállalásait, és vízumkönnyítést helyezett kilátásba a szlovákok részére. Délután pedig az orosz elnök tárgyal várhatóan kényes kérdésekről is. Bush kelet-európai rendszerváltókkal is találkozott Pozsonyban, köztük Haraszti Miklóssal is.
Vágólapra másolva!

Barátokként, szövetségesekként és testvérekként üdvözölte a szlovákokat George W. Bush amerikai elnök Pozsony legnagyobb belvárosi terén mondott beszédében. A hivatalos látogatáson a szlovák fővárosban tartózkodó Bush köszönetet mondott Szlovákiának azért, hogy kicsi, de szimbolikus jelentőségű, nem harcoló alakulatot küldött Irakba, és az 1989-es csehszlovákiai bársonyos forradalom utáni első választásokat követő időszakhoz hasonlította a mostani iraki eseményeket.

A szabadság és a demokrácia diadalmenete világszerte folytatódni fog - közölte az amerikai elnök, hozzátéve, hogy Kelet-Európában is időt vett igénybe, amíg a demokrácia érvényre jutott. A demokrácia egyre növekvő mértékben válik valósággá olyan országokban, mint Ukrajna és Grúzia, sőt talán hamarosan még Moldovában is. "A szabadság eszméje az egész világot magával fogja ragadni" - mondtaBush, és példaként említette az afganisztáni és iraki választásokat.

Az Egyesült Államok új programot készít elő Szolidaritási Kezdeményezés elnevezéssel a Szlovákiához hasonló országok számára, amelyek Washington oldalán harcolnak a terrorizmus elleni háborúban. "Segíteni fogunk az Önök katonai erejének fejlesztésében, hogy erősíthessük együttműködési képességünket a szabadság (terjesztésének) ügyében" - mondta.

A szlovákokat évek óta foglalkoztató vízumkönnyítés kérdését érintve Bush kijelentette: "Együtt dolgozunk az önök kormányával, hogy megkönnyítsük a szlovákok beutazását az Egyesült Államokba" - szavaira nagy tapssal válaszolt a hallgatóság.

Bush beszéde alatt USA-zászlót égettek

Bush köztéri fellépésére a külügyminisztérium harmincezer ingyenjegyet osztott szét az érdeklődők között, akik ennek birtokában rendkívül szigorú ellenőrzés után léphettek az egyetlen belépőponton megközelíthető térre. Ennek ellenére történt egy kisebb incidens: két cseh állampolgárságú férfi a beszéd helyszínén elégetett egy amerikai zászlót. A szlovák rendőrség szóvivőjének közlése szerint a cseh zászlóégetőknek szlovák segédjei is voltak, akik gyalázkodó jelszavakat kiabáltak az elnök beszéde alatt. Az ügyben öt személyt előállítottak.