Több mint 500 áldozata lehet az iráni földrengésnek

Vágólapra másolva!
Az iráni belügyminiszter szerint az 550-et is elérheti a keddi iráni földrengés áldozatainak száma. A katasztrófa 50 falut érintett, 8 ezer ház dőlt össze. Irán bejelentette: nem kér nemzetközi segítséget.
Vágólapra másolva!

Akár 550-re is nőhet a keddi iráni földrengés halálos áldozatainak száma, ha megtalálnak minden holttestet a mentés során - jelentette be szerdán Abdulhavid Muszavi-Lari belügyminiszter, miközben ellátogatott a természeti katasztrófa által leginkább sújtott térségbe. A rengés epicentrumában található Zarand város kormányzója, valamint a kermani kormányzó szóvivője szerint a halálos áldozatok száma szerdán elérte a 450-et.

Szerdán a mentőegységek már csak két teljesen romba dőlt falu, Hutkan és Dahuje romjai között kutattak holttestek után. A fagyos hidegben puszta kézzel kutatják át a romokat, mert erőgéppel nem lehet megközelíteni a hegyi településeket. A túlélők azzal töltötték a szerdára virradó éjszakát, hogy védelmet építsenek maguknak az eső és a hideg ellen, mert a hatóságoktól egyelőre nem kaptak sátrakat, takarókat. Más településeken, ahol az emberek megtehették, hogy ideiglenes szálláshelyeken aludjanak, sokan félelmükben a szabad ég alatt feküdtek le.

A belügyminiszter szerint a katasztrófa ötven falut, illetve tízezer családot érintett, és mintegy nyolcezer ház dőlt romba. Muszavi-Lari kijelentette: Irán nem kér külföldi segítséget, mivel a 2003. december 26-i bámi földrengés után, amelyben 30 ezer ember vesztette életét, "a megígért külföldi segélyek egy jó része nem érkezett meg" az országba.