14 év börtönre ítéltek egy iráni újságírót

Vágólapra másolva!
Iránban 14 évi börtönbüntetésre ítélt egy internetes újságírót az iszlám forradalmi bíróság kémkedésért és felforgatásért - közölte ügyvédje szerdán. A Nobel-békedíjas Sirin Ebadit beidézte a bíróság, de ennek ő nem tett eleget.
Vágólapra másolva!

Az ügyvéd szerint Aras Szigarcsit lényegében azért büntették meg, mert a vád szerint együttműködött a brit BBC rádió perzsa adásával és az amerikai finanszírozású, szintén perzsa nyelvű Farda rádióval. Formailag kémkedés, a közvélemény megzavarása, az iszlám köztársaság alapítójának és utódjának megsértése s rendszerellenes propaganda szerepel a szerdai ítélet indoklásában.

Ismételten beidézték a teheráni iszlám forradalmi bíróság elé a Nobel-békedíjas Sirin Ebadit, aki azonban nem volt hajlandó eleget tenni az utasításnak, törvénytelennek minősítve azt. "Nem jelentem meg a bíróság előtt, így tiltakozom az idézés törvénytelensége ellen" - mondta, hozzátéve, hogy a bíró még csak azt sem tudta megmondani ügyvédjének, mi a vád.

Ebadi ügyvédje azt gyanítja, hogy az emberjogi aktivistát egy régi, öt évvel korábbi ügybe akarják újból belekeverni. Az asszonyt 2000-ben több napon át börtönben tartották, mert bizonyítékként benyújtott a hatóságoknak egy hangkazettát, amelyen egy szélsőséges iszlámista csoport - az iráni Hezbollah - egyik tagja elismerte, hogy támadásokra kaptak utasítást a reformisták és ellenzékiek gyűlései ellen.

Iránban az ellenzéki sajtó több éve az ultrakonzervatív igazságszolgáltatási rendszer célpontja. Legutóbb egy őszi kampány során mintegy húsz újságírót tartóztattak le.