Dan Haluc lesz az izraeli hadsereg új vezérkari főnöke

Vágólapra másolva!
Dan Haluc vezérőnagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnökének helyettese, a légierő egykori parancsnoka követi a vezérkari főnöki tisztségben a júliusban távozó Móse Jaalon altábornagyot - jelentette kedden az izraeli rádió.
Vágólapra másolva!

Az 56 éves katonatisztet Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter javasolta a posztra. Móse Jaalon jelenlegi vezérkari főnök hivatali ideje július 9-én jár le, így már utódja vezényli le a Gázai övezetből való izraeli kivonulást.

Ariel Saron izraeli kormányfő döntése, hogy nem hosszabbítja meg Jaalon mandátumát, nagy visszhangot keltett Izraelben. A zsidó állam 1948-as megalapítása óta még nem fordult elő, hogy ne hosszabbították volna meg egy évvel a hivatalban lévő vezérkari főnök hároméves megbízatását, ezért a lépés felér Jaalon leváltásával. A távozó vezérkari főnök a múltban több ízben nyilvánosan bírálta a kormány politikáját.

Dan Haluc lesz Izrael sorrendben tizennyolcadik vezérkari főnöke. Az elődök között szerepel Jichák Rabin, Hájim Bar Lév, Rafael Ejtan és Ehud Barak.