Spanyolország az EU-alkotmányról szavaz

Vágólapra másolva!
Elsőként a spanyolok szavaznak vasárnap az Európai Unió alkotmányáról. Az országban szinte páratlan biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, több mint 100 ezer rendőr áll készenlétben az esetleges, mindenekelőtt az ETA baszk szeparatista szervezet részéről fenyegető terrorcselekmények elhárítására. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a szavazásra jogosultaknak valamivel több mint fele arra készül, hogy igennel voksol a referendumon.
Vágólapra másolva!

Elsőként a spanyolok szavaznak vasárnap az Európai Unió alkotmányáról, s megfigyelők az igen voksok győzelmében bíznak. A szavazás kimenetelét ugyanakkor nagyban befolyásolhatja, hogy mennyien járulnak az urnák elé, miközben egész Európa Spanyolországra figyel. Az alkotmány támogatói ugyanis azt remélik, hogy a remélt spanyol jóváhagyás jelentős mértékben segíthet a kételyek eloszlatásában olyan országokban, mint például Nagy-Britannia vagy Franciaország, ahol felettébb magas az euroszkeptikusok aránya.

Az EU-alkotmány szövegehttp://ue.eu.int/uedocs/cmsUpload/cg00087-re02.hu04.pdf(magyarul)

A voksolás előestéjén nyilvánosságra hozott adatok szerint csaknem 35 milliót tesz ki a szavazásra jogosultak száma. Az országban szinte páratlan biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, több mint 100 ezer rendőr áll készenlétben az esetleges, mindenekelőtt az ETA baszk szeparatista szervezet részéről fenyegető terrorcselekmények elhárítására. Az aggodalomra utal, hogy a hatóságok az elmúlt negyvennyolc órában több személyt őrizetbe vettek.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a szavazásra jogosultaknak valamivel több mint a fele arra készül, hogy igennel voksol a referendumon. Ugyanakkor az is kiderült , hogy a szavazók csaknem 90 százaléka felettébb keveset tud az európai alkotmányról. A referendum eredménye nem kötelező érvényű; végső fokon a parlament dönthet a ratifikálásról. José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő azonban kijelentette, hogy ha a nemleges szavazatok kerülnek többségbe a népszavazáson, Spanyolország nem ratifikálja az európai alkotmányt.

A hatalmon lévő szocialisták egyöntetűen igen szavazatra buzdították a spanyolokat, s a kezdeti ellenzés után a legnagyobb ellenzéki párt, a Néppárt is felzárkózott az európai alkotmány támogatóihoz. Csak a viszonylag kisebb radikális baszk, katalán és galiciai nacionalista pártok, valamint a környezetvédőket és a kommunistákat tömörítő Egyesült Baloldal koalíció lép fel egyértelműen az európai alkotmány ellen.

A huszonöt tagállam közül tíz országban tartanak népszavazást az európai alkotmányról - elsőként tehát Spanyolországban -, a többieknél a ratifikálás a parlament által történik. Litvánia, Magyarország és Szlovénia törvényhozása már jóváhagyta az európai szerződést.