Félmilliós tüntetés az olasz újságírónő szabadon bocsátásáért

Vágólapra másolva!
Félmilliós nagygyűléssel ért véget Rómában az a béketüntetés, amelynek résztvevői az Irakban elrabolt olasz újságírónő szabadon bocsátását, az iraki háború befejezését és az olasz katonák hazahívását követelték. Az olasz túsz családtagjai mellett a békegyűlésen, illetve az azt megelőző felvonuláson az olasz baloldali ellenzéki unió vezetői közül Romano Prodi, Piero Fassino és Fausto Bertinotti vett részt.
Vágólapra másolva!

Félmilliós nagygyűléssel ért véget szombat este Rómában az a béketüntetés, amelynek résztvevői az Irakban elrabolt olasz újságírónő szabadon bocsátását, az iraki háború befejezését és az olasz katonák hazahívását követelték. A római felvonulók a február 4-én Bagdadban elrabolt Giuliana Sgrena, az Il Manifesto baloldali napilap tudósítója szabadon engedését követelték, s jelszavaikat az arab tv-csatornákon is egyenesben lehetett látni.

Az olasz jobboldal nem vett részt a megmozduláson, a a bírálatokat azzal utasította el, hogy a kormány valóban dolgozik a tudósító szabadulásáért, a római menet élén viszont "a kommunisták" haladnak, politikai célokat is követve. Így a megmozduláson a háborúellenes, az olasz csapatkivonást és az iraki demokráciát követelő jelszavak domináltak. A megmozduláson ugyanakkor szembeszökő módon hiányoztak a Berlusconi-kormányt és a washingtoni politikát közvetlenül bíráló jelszavak.

A Silvio Berlusconi tulajdonában lévő tv-csatornák mellett a RAI olasz közszolgálati tv-csatornái sem adtak közvetítést a béketüntetésről, s híreikben 50 ezerre becsülték a részvevők számát. Néhány kisebb műholdas olasz csatorna azonban élőben közvetítette a felvonulást.

A La Repubblica című liberális római napilap vasárnapi számában azt állapította meg, hogy a Circo Massimo hatalmas mezője zsúfolásig megtelt az ebből az alkalomból díszkivilágításban pompázó Colosseum mellett, ami közel félmillió embert jelent a szervezők szerint. A békegyűlés résztvevői nem csak Giuliana Sgrena, hanem a francia Liberation ugyancsak elrabolt munkatársa, Florence Aubenas és arab tolmácsa szabadon bocsátást is követelték. Az olasz túsz családtagjai mellett a békegyűlésen, illetve az azt megelőző felvonuláson az olasz baloldali ellenzéki unió vezetői közül Romano Prodi, Piero Fassino és Fausto Bertinotti vett részt.