Autóstop Olaszországban a szmog miatt

Vágólapra másolva!
Nem közlekedhetnek az autók vasárnap az észak-olasz nagyvárosok többségében a súlyos légszennyezettség, a szmog miatt. A helyzeten csak egy kiadós eső vagy havazás segíthet.
Vágólapra másolva!

Olaszországban már szinte hagyomány, hogy újévtől egészen húsvétig a vasárnapi nap a gyalogosoké a nagyvárosok központjában, hétközben pedig a páros-páratlan rendszámok tilalmának nehezen követhető váltogatása hozza nehéz helyzetbe az úrvezetőket. Az intézkedés azonban csak némileg enyhít a szmoghelyzeten.

Öt észak-olasz tartományban már a kisebb városokban is bevezették most a vasárnapi közlekedési tilalmat, Lombardiában például már 135 településen tilos a gépjárművek közlekedése, elsősorban a legszennyezettebb iparkörzetekben, Milánó, Bergamo és Brescia körzetében. Paviában ugyanakkor csak a történelmi városközpont a tilalmi zóna. Piemontéban, Venetóban, Emilia Romagnában és Marchéban is hasonló korlátozások érvényesek. Torinóban ugyanakkor a következő vasárnap lesz teljes egészében a gyalogosoké, Velence közelében azonban szinte teljes a tilalom a városi közlekedés számára, akárcsak Modenában, Ferrarában és Pármában.

Az itáliai szmogon némileg enyhíthet a vasárnap érkező szibériai hideg, amely várhatóan havazást hoz még a síkvidékre is, így csapadékkal bénítva meg a közúti közlekedést. Toscanában és Molisében komoly fennakadásokra számítanak az előrejelzett kiadós havazás miatt, de Calabriában is fagyokat mértek vasárnap hajnalban. Sok úton kötelezővé tették ismét a hóláncok használatát, ugyanis hétfőre virradóra Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Campania, Basilicata és Calabria tartományokban is jelentős hó várható.