Pusztító merénylethullám Irakban

Vágólapra másolva!
Irak-szerte elkövetett merényletekben összesen 42 ember veszítette életét szombaton. Ezen a napon tartják a síiták egyik legfontosabb ünnepüket, a támadások célpontjai szinte kivétel nélkül ők voltak. A romló belbiztonság ellenére az Irakba látogató amerikai kongresszusi képviselők - köztük Hillary Clinton szenátor - derűlátóan nyilatkoztak az arab ország jövőjéről.
Vágólapra másolva!

Tizenkilenc ember meghalt, negyvenegy megsebesült szombaton Bagdad egyik síita negyedében, amikor felrobbant egy autóbusz. Erről az iraki rendőrség és a védelmi minisztérium számolt be. Szombaton van a síiták legfontosabb vallási ünnepe, az ásúrá.

A busz közvetlenül egy úttorlasz előtt repült a levegőbe; az útakadályt az iraki hatóságok azért állítottak fel, hogy megakadályozzák a járműveket abban, hogy a zömmel síiták által lakott Kadimíja városrészben fekvő síita szentély közelébe hajtsanak. Szemtanúk szerint a merényletet egy robbanóanyaggal bélelt mellényt viselő férfi követte el, aki nem sokkal a robbanás előtt szállt föl a buszra.

Egy másik merénylő az iraki főváros Baja városrészében motorkerékpárral egy temetésre összegyűlt gyászoló tömegbe hajtott egy mecset közelében, működésbe hozva az övébe rejtett robbanószerkezetet. A merényletben három síita meghalt, további tizenhárman megsebesültek.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát gépkocsijával együtt Bagdad nyugati részében, legalább hét ember halálát, s további legalább tíz sebesülését okozva - közölték rendőrségi és orvosi források. Az autóba rejtett pokolgép egy mecset közelében felállított sátor mellett lépett működésbe; a sátorban az ásúra ünnephez kapcsolódó szertartásra készülődő síita hívők tartózkodtak.

Öngyilkos merényletben életét vesztette egy amerikai katona is Bagdadban, társa megsebesült. Az amerikai hadsereg közleménye szerint a két egyenruhás az iraki fegyveres erők segélyhívására szállt ki egy több polgári személyt megsebesítő merénylet színhelyére, s ekkor érte őket támadás.

Az észak-iraki Kirkukban fegyveresek meggyilkoltak egy magas rangú kurd egyházi személyt, Mohammed Rasztam mollát.

Robbanóanyaggal megrakott autó robbant fel az iraki Nemzeti Gárda egyik támaszpontjánál Bagdadtól hatvan kilométerre északra - jelentette a helyi rendőrség. Egy őr meghalt, egy másik pedig megsebesült, és életét vesztette a gépkocsit vezető merénylő is.