Simon Peresz eladná a kiürülő gázai telepeket

Vágólapra másolva!
Kedvezően fogadta Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes, a kormány "második embere" pénteken a gázai övezeti telepesek idén nyáron kiürítendő ingatlanjainak felvásárlásáról szóló ajánlatot, amelyet Mohammed al-Abbár arab milliárdos tett.
Vágólapra másolva!

"Izrael a maga teljességében akarja megóvni (a telepek) infrastruktúráját, és keresi a megoldást a családi házak problémájára" - jelentette ki Peresz az egyesült arab emírségekbeli ingatlanmágnással tartott tel-avivi találkozóján. "Szeretnénk a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban segíteni a gázai palesztinoknak" - tette hozzá közleménye szerint a kormányfőhelyettes, kiemelve a gazdasági beruházások fontosságát a gázai övezeti lakosság számára.

A találkozón megállapodtak abban, hogy munkabizottságot hoznak létre az arab milliárdos építési cégeinek és Peresz hivatalának képviselőiből. Peresz már a megbeszélés előtt az építmények eladása mellett tört lándzsát az izraeli közszolgálati rádiónak adott pénteki nyilatkozatában.

"Gázában 45 százalékos a munkanélküliség. A telepesek számtalan üvegházat építettek. Lerombolhatjuk ezeket, de miért ne adhatnánk el? A telepeseknek bevételt jelentene, a palesztinoknak pedig munkát" - fejtegette. A milliárdos a találkozó után korainak nevezte, hogy telepek megvásárlásáról beszéljenek. "Egyelőre a kiindulóponton állunk" - szögezte le.

Abbárt előző nap Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke fogadta. Megbeszélésük Abbárnak a palesztin területeken induló beruházási és újjáépítési programokban való részvételére összpontosult - jelentette a Wafa hivatalos palesztin hírügynökség. A vállalkozó később úgy nyilatkozott, hogy lakó- és kereskedelmi épületek fejlesztésében érdekelt a Gázai övezetben, beleértve szállodákat is. Abbár a dubaji gazdaságfejlesztési hivatal igazgatója s az öböl menti országban nagyra törő beruházásokat megvalósító Emmár ingatlanbefektető társaság elnöke.

A vállalkozó még aznap találkozott Ilan Kohennel, az izraeli miniszterelnöki hivatal főigazgatójával, és rövid időre fogadta őt Ariel Saron izraeli miniszterelnök is. Most először hozták nyilvánosságra egy egyesült arab emírségekbeli közhivatalnok és izraeli tisztségviselők találkozóját.

Abbárnak mindamellett nem sikerült meggyőznie az izraeli hatóságokat arról, hogy vizsgálják felül korábbi döntésüket, miszerint a kivonulás során lerombolják a családi házakat. Izrael a telepek infrastruktúrájának megőrzését, valamint az ipari és mezőgazdasági létesítmények eladását tervezi. Abbár a Gus Katif teleptömb összes épületének megvásárlására ajánlatot tett a Gázai övezet déli részén, 56 millió dolláros vételárat kínálva - értesült az izraeli média. Az 56 négyzetkilométernyi területen üvegházak, 12 üzem, 2000 ház és 20 víztározó van. A felvásárlás ötletét állítólag Efraim Szneh izraeli képviselő vetette föl pár hónapja, miután konzultált Peresszel.

Az izraeli rádióban beszélő Peresz elmondta még, hogy Izrael elvi beleegyezését adta egy katonai járőrözési útvonal kiürítésére a Gázai övezet és Egyiptom határán - ez egyike volt azoknak a helyszíneknek, ahol a legtöbben vesztették életüket a palesztin felkelés több mint négy éve alatt. Peresz e kijelentése azután hangzott el, hogy Mohammed Dahlán palesztin biztonsági tanácsadó figyelmeztetett: ha Izrael nem távozik a szóban forgó ütközősávból, a Philadelphia útról a gázai övezeti kivonulás részeként, akkor a hely újabb támadások gyújtópontja lehet.