Ostromra számítanak a brüsszeliek

Vágólapra másolva!
Ostromlott város lesz Brüsszel a jövő hét elején, George Bush amerikai elnök itteni látogatása idején: a belga hatóságoknak nem pusztán az amerikai elnök biztonságáról kell gondoskodniuk, hanem a látogatás idejére szervezett rendkívüli NATO- és EU-csúcsra összesen harmincnál is több ország állam- vagy kormányfője jön a belga fővárosba.
Vágólapra másolva!

George Bush vasárnap este érkezik Brüsszelbe: ez lesz első külföldi útja január végi újbóli elnöki beiktatása óta. Hétfőn Bush a vendéglátókkal, azaz a belga uralkodói párral és Guy Verhofstadt miniszterelnökkel találkozik, majd beszédet mond a transzatlanti kapcsolatokról (amerikai illetékesek ezt előre az európai út legfontosabb beszédeként harangozták be), este együtt vacsorázik az amerikaiak iraki akciója elleni béketábort vezető francia államfővel, Jacques Chirac-kal. Kedden a brüsszeli látogatás két legfontosabb eseményére kerül sor: egy rendkívüli NATO-csúcsra, s egy - ugyancsak külön erre az alkalomra összehívott - európai uniós csúcsértekezletre.

Bush az amerikai nagykövet rezidenciáján lakik majd, a város központjában, s onnan megy a különböző rendezvényekre - persze hatalmas rendőri biztosítással. A nagykövetség környékét lezárják, mint ahogy azokat az utcákat is, ahol az elnöki konvoj éppen végighajt. A hatóságok jó előre figyelmeztették a brüsszelieket: kedden, a rendezvények csúcspontján, ha csak tehetik, ne próbáljanak kocsiba ülni, s úgy eljutni az európai intézmények, illetve a NATO környékére, mert egyes utcákból, terekről teljesen ki lesz tiltva a forgalom, másokban pedig hatalmas dugók várhatók. Ha mindenképp ide vezetne útjuk (például mert e körzetekben dolgoznak), akkor inkább vegyenek ki egy szabadnapot.

A belga főváros lakóinak nem ismeretlenek a forgalomkorlátozások, hiszen minden évben legalább négy EU-csúcsot tartanak Brüsszelben. Ezúttal azonban a megszokottnál is nagyobb nehézségek várnak rájuk, s nemcsak Bush különleges védettsége miatt, hanem mert a látogatás idejére különböző szervezetek több tüntetést is szerveztek, így tiltakozva az amerikai elnök politikája ellen.