Gyurcsány Ukrajnáról informálja Busht

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc is bekerült a Bush elnököt egy-egy témában tájékoztató EU-vezetők csoportjába. A miniszterelnök az ukrán helyzetről, illetve Ukrajna és az EU viszonyáról tájékoztatja Busht.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök is bekerült abba a szűkebb csoportba, amelynek tagjai - európai állam- és kormányfők - a jövő keddi rendkívüli EU-csúcsértekezleten egy-egy témában tájékoztatják George Bush amerikai elnököt az Európai Unió álláspontjáról.

A pénteken Brüsszelben nyilvánosságra került információk szerint Gyurcsány az ukrajnai helyzetről, Ukrajna és az Európai Unió kapcsolatairól beszél majd a csúcsértekezleten. A kedd délutáni USA-EU-csúcs rendkívül rövidre szabott (másfél-két órásra tervezik), így nyilván nem lett volna lehetőség, hogy az EU mind a 25 tagországának vezetője hosszas beszédet mondjon.

E probléma megoldására találta ki Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az Európai Unió soros elnöke azt a rendszert, hogy 10 kiválasztott témában egy-egy állam- vagy kormányfő ismertesse az EU álláspontját. Nyilvánvaló, hogy mélyreható vitára még így sem lesz lehetőség az amerikai elnök és európai kollégái között.