Gyurcsány örül 45-nek, Putyin sajnálja 56-ot

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Moszkvában a történelemről is beszélgetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Gyurcsány megismételte, hogy 1945-ben az oroszok felszabadították Magyarországot, Putyin pedig megígérte, nem lesz több 1956-oshoz hasonló megszállás. Mindketten üdvözölték a magyar-orosz kereskedelmi kapcsolatok fejlődését.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délelőtt Moszkvában találkozott Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A találkozón a két politikus a történelemmel is foglalkozott. Gyurcsány megismételte Moszkvában már elmondott kijelentését, miszerint 1945-ben a szovjet hadsereg felszabadította Magyarországot a náci uralom alól. "Magyarország hálás ezért a Vörös Hadseregnek és a Szovjetuniónak, és sohasem engedi a felszabadulást kisstílű politikai viták tárgyává tenni" - fogalmazott a magyar kormányfő. Kijelentésével arra utalt, hogy Kupper András fideszes politikus szerint nem tekinthető felszabadításnak, hogy a szovjet katonák több tízezer embert erőszakoltak meg, sokakat kiraboltak, és a sztálini típusú diktatúra kialakításában segédkeztek.

Putyin szintén utalt a két ország közti történelmi kapcsolatra. Azt mondta, hogy "úgy alakítjuk kapcsolatainkat, hogy 1956 soha többé ne fordulhasson elő".

A két politikus üdvözölte, hogy a két ország közti áruforgalom tavaly 25 százalékkal, a magyar kivitel pedig 37 százalékkal növekedett. Gyurcsány a magyar EU-tagság kapcsán kijelentette: "Több Európa nem jelent kevesebb Oroszországot, amelyet Magyarország az egyik legfontosabb stratégiai partnerének tekint."