Kigyulladt egy hatalmas irodaház Madridban

Vágólapra másolva!
Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem lett tömegkatasztrófa, amikor Madrid üzleti központjában kigyulladt egy 31 szintes irodaépület szombaton késő este. Az épület egyik része, amelyben munkanapokon mintegy ezer ember dolgozott, vasárnap hajnalra összedőlt. A tüzet valószínűleg rövidzárlat okozta. A környéken lakókat kitelepítették.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Kigyulladt szombat éjszaka Madrid egyik legmagasabb, 31 szintes irodaháza szombat éjszaka. Az 1973-ban épült, 106 méter magas Windsor Háznak, Madrid negyedik legmagasabb épületének egyik része, amelyben munkanapokon mintegy ezer ember dolgozott, vasárnap hajnalra összedőlt. A lángok a 21. emeleten keletkeztek, feltehetően rövidzárlattól, a tűz gyors terjedését az irodai papírok és műanyagok okozták.

A rendőrség lezárta környéket, és a térségben lakókat ideiglenesen kitelepítették otthonukból. Ugyancsak evakuálták a torony alatt lévő szupermarket karbantartó és takarító személyzetét is, mivel még mindig lehet tartani attól, hogy az egész épület összeomlik és magával sodorja a ház 2003 óta tartó renoválásában részt vevő darut is.

Az épületben főleg irodák vannak, köztük egy amerikai tanácsadó cégé és közvetlen közelében áll az El Corte Inglés áruházlánc központja, valamint több nagy bank is.

Egy katasztrófavédelmi illetékes elmondta: 13 tűzoltó alakulat sietett a helyszínre és bár a lángok továbbterjedését hajnali 2 órára megállították, a tüzet még órákkal később sem tudták teljesen elfojtani.

A nagy készültséget indokolta az is, hogy még él a madridiakban a tavaly márciusi, 191 halálos áldozatot követelő vonatmerényletek sokkja, és a hatóságokban is felmerült, hogy esetleg merénylet történt. A pánikot mindenesetre sikerült megakadályozni, és az éjszakát szabadon töltőket távol tartani a tűztől. A helyszínre érkezett José Antonio Alonso belügyminiszter, Esperanza Aguirre tartományi miniszterelnök és Alberto Ruiz Gallardon, Madrid polgármestere is. A spanyol kormány válságstábot állított fel.

Az épületben nem tartózkodott senki sem, így személyi sérülés nem történt. A Telemadrid televíziós csatorna szerint azonban három tűzoltó kisebb füstmérgezést kapott.