Bush és Allávi az iraki erők kiképzéséről tárgyalt

Vágólapra másolva!
A folytatódó iraki erőszakos cselekményekről és az új iraki biztonsági erők kiképzéséről cserélt eszmét George Bush amerikai elnök pénteken telefonon Ijád Allávi iraki miniszterelnökkel - jelentette be a Fehér Ház.
Vágólapra másolva!

Mint Scott McClellan szóvivő elmondta, a felek szót ejtettek az új iraki fegyveres erők kiképzése és felszerelése terén történt előrelépésről. Beszéltek arról is, hogy az iraki alakulatok milyen "csodálatosan helytálltak" a január 30-i iraki választások után történt erőszakos cselekmények kezelésében.

Bush elnök - aki gyakran folytat telefonbeszélgetés az iraki kormányfővel - az iraki fegyveres erők kiképzését szabta a legfontosabb feltételként az arab országba vezényelt mintegy 140 ezer amerikai katona kivonásához.

E kérdéskört érintette Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter is pénteki észak-iraki látogatásán. Rumsfeld kilátásba helyezte a felkelők elleni harc "irakizálását".A politikus világossá tette, hogy az amerikai haderő nem maradhat a lázadók feletti végső győzelem kivívásáig az arab országban. "Az irakiaknak kell idővel leverni a felkelést" - mondta.