Meghalt Arthur Miller

Vágólapra másolva!
Nyolcvankilenc éves korában meghalt Arthur Miller amerikai drámaíró, Az ügynök halála és A salemi boszorkányok szerzője. A világhírű író már hosszú ideje súlyos beteg volt.
Vágólapra másolva!

Nyolcvankilenc éves korában csütörtökön elhunyt Arthur Miller világhírű amerikai drámaíró. Miller a XX. század egyik legnagyobb és legtöbbet játszott színpadi szerzője volt, olyan műveket hagyott maga után, mint Az ügynök halála, a Pillantás a hídról, A salemi boszorkányok vagy a Bűnbeesés után.

Az író már hosszabb ideje súlyos beteg volt. Néhány héttel ezelőtt jött ki a New York-i Memorial Soan Kettering rákkórházból, de tüdő- és szívproblémái is voltak. Saját kérésére szállították a Connecticut állambeli Roxburyben lévő farmjára. Ott halt meg családtagjai körében.

Arthur Miller 1915. október 17-én született New Yorkban egy osztrák származású vállalkozó fiaként. A 30-as évek végén elsősorban különböző New York-i rádiótársaságoknál dolgozott, majd a II. világháború idején a frontokat járva írta meg A helyzet normális című riportregényét. A Broadway-n 1944-ben mutatkozott be: Az ember, akinek mindenben szerencséje volt című darabja még megbukott, három évvel később az Édes fiaimra már sokan felfigyeltek, míg végül 1949-ben Az ügynök halála meghozta neki a várva várt elismerést. Kitüntették érte Pulitzer-díjjal és a New York-i színikritikusok díjával.

A hidegháborús hisztéria, a Joseph McCarthy szenátor által irányított Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság működése ihlette Miller 1953-ban bemutatott A Salemi boszorkányok című darabját. A mai napig Miller leggyakrabban játszott darabja és kötelező olvasmány az amerikai középiskolásoknak. Emlékezetes darabja volt továbbá a Pillantás a hídról (1955) és a Közjáték Vichyben (1964).

Az író 1956-ban a bulvárlapok címoldalára is került Marilyn Monroe-val kötött házassága miatt. A Kallódó emberek című filmregényét Monroenak jegyezte, majd a filmsztár halálát követelően megírta Bűnbeesés után című önéletrajzi drámáját, amelyben házassága élményeit dolgozta fel.