Háborús bűnökkel vádolt boszniai szerbeket mentettek fel

Vágólapra másolva!
Bizonyíték hiányában felmentette háborús bűnök elkövetésének vádja alól a boszniai Szerb Köztársaság bírósága pénteken azt a tizenegy boszniai szerb férfit, egykori rendőröket, akik a vád szerint a boszniai háború idején illegálisan fogva tartottak egy horvát papot és annak szüleit.
Vágólapra másolva!

A 2002-ben őrizetbe vett férfiakat azzal vádolták, hogy 1995. augusztus 14. és szeptember 19. között fogva tartották Tomislav Matanovic atyát és szüleit. A bíróság a perben megállapította, az akkoriban rendőrként szolgáló szerbek azt a parancsot kapták, hogy vegyék körül és védjék meg a horvátok házát. Szemtanúk a büntetőeljárás során tett tanúvallomásukban elmondták: a család tagjai szabadon járkáltak a házból ki és oda be, senki sem háborgatta őket.

1995 szeptemberében a család mindhárom tagja eltűnt. Holttestüket 2001 októberében találták meg egy kútban a boszniai Szerb Köztársaság északnyugati részén, Prijedor közelében. Az ENSZ orvosszakértői vizsgálata megállapította, hogy közvetlen közelről agyonlőtték őket.

A bíró a felmentő határozat indoklásában leszögezte, hogy "a Matanovic család végzete egy embertelen, s elfogadhatatlan bűncselekmény eredménye, ám nem tárgya jelen eljárásnak, miután az áldozatokat ismeretlen személyek hurcolták egy ismeretlen helyre".