Rosszabbul lehet a pápa, mint azt a Vatikán állítja

Vágólapra másolva!
Pápasága alatt első alkalommal nem vesz részt a hamvazószerdai imákon II. János Pál. Egyes lapok szerint ez azt jelzi, hogy a pápa rosszabb állapotban van, mint azt a Vatikán beismeri. A Szentszék ugyanakkor - miközben igyekszik cáfolni az egyházfő esetleges lemondásáról szóló találgatásokat - kitart amellett, hogy az influenzájából lábadozó pápa jobban van.
Vágólapra másolva!

26 éves pápasága alatt először fordul elő II. János Pállal, hogy nem vesz részt a hamvazószerdai ceremónián. A pápa hivatalos vatikáni források szerint influenzájából gyógyul a római Gemelli kórházban. A 84 éves egyházfő még legalább csütörtökig fekszik a betegágyban. A pápát a nagyböjt első napja alkalmából tartott imádkozásokon James Stafford amerikai bíboros helyettesíti.

II. János Pált február 1-jén vitték kórházba légzési nehézségekkel, amelyet influenzája, illetve az ennek szövődményeként kialakuló heveny gége- és légcsőhurut okozott. A pápa erősen köhögött. A Vatikán szerint a kezelésnek köszönhetően múlt csütörtökre már csillapodott láza és köhögése, gégegörcsei, és már csak influenzával fekszik ágyban. Péntek óta már maga táplálkozott, szombattól pedig teljesen láztalan, rövid időt karosszékében is üldögélt minden nap. Azt nem közölték, hogy a pápa hogyan tölti a jeles katolikus ünnepet a kórházban.

Féligazságok és bálványimádás

Többen ugyanakkor azzal vádolják a Vatikánt, hogy félrevezeti a közvéleményt a pápa egészségügyi állapotával kapcsolatban. A La Croix nevű francia katolikus lap például "féligazságokat" emleget, a vezető Le Monde pedig a "bálványimádás bűnéről" ír ezzel kapcsolatban. A berlini Die Welt szerint is rosszabbul van a pápa mint azt eddig beismerte a Vatikán. A német konzervatív újság úgy tudja, hogy a pápa gégefőgyulladása igen komoly, az az állapot pedig, amely miatt nyolc nappal ezelőtt beszállították a római Gemelli klinikára, sokkal súlyosabb volt annál, mint amit a Vatikán eddig közölt. A lapok főként a pápa vasárnapi szerepléséből következtetnek arra, hogy az egyházfő rosszabb állapotban van, mint azt a vatikáni tisztviselők állítják.

Az egyházfő vasárnap rövid időre megjelent a római kórház ablakában, hogy megáldja az alant összegyűlt híveket, de csak azt tudta rekedten elrebegni, hogy "Atya, Fiú, Szentlékek". A találgatások azonnal felröppentek, hogy talán nem is maga mondta a szöveget, hanem magnóról szólt. A Vatikán szerint ugyanakkor rendszeresen misézik a kórház személyzetének a pápa, akit amúgy a mostani influenzafertőzésen kívül Parkinson-kór és izületi problémák is kínoznak.

"Ha tíz perccel később (kerül be a klinikára), akkor már túl késő lett volna" II. János Pál számára - idézte a Die Welt az Inside the Vatican című amerikai magazint, amelynek állítását senki nem cáfolta. A magazin főszerkesztője, Bob Moynihan kiváló kapcsolatokkal rendelkezik egészen a Vatikán legbelső köreiig. A Parkinson-kórban szenvedő betegek esetében légúti megbetegedések életveszélyessé válhatnak - írta a lap. "A (pápa) eddigi kórtörténete egyetlen hosszú keresztút volt - mondta megrendülten egy orvos a Gemelli klinikán. - Ennek immár vége. A pápa odafönt van: maga függ a kereszten."

Maga dönthet lemondásáról

A pápa egészségügyi állapotával kapcsolatos találgatásokkal egyesek már odáig mentek, hogy II. János Pál várhatóan lemond tisztségéről. Sokak szerint ugyanis ilyen állapotban nem vezetheti a több százmillió hívőt tömörítő egyházat. Ezt csak erősítette Angelo Solano bíboros, vatikáni államtitkár hétfői nyilatkozata, aki cáfolta, hogy II. János Pál lemondana Szent Péter trónjáról, azt hangsúlyozva, hogy a döntés a pápa szabad akaratára és lelkiismeretére van bízva.

Egy másik bíboros, Francesco Pompedda ugyanakkor kedden azt közölte, hogy az egyházfő még akkor is eleget tud tenni feladatainak, ha már nem lesz ereje beszélni. A bíboros szerint elegendő, ha valaki tisztán ki tudja magát fejezni "írásban, illetve tiszta és félreérthetetlen gesztusokkal".

Giovanni Battista Ré bíboros, a püspöki kongregáció és Dario Castrillo-Hoyos bíboros, a papi kongregáció vezetője "rosszízű" és "időszerűtlen" dolognak ítélte a gyógyulóban lévő pápa esetleges lemondásával való foglalkozást.

A vatikáni szokásjog szerint a pápák ugyan lemondhatnak, de csak szabad akaratukból, erre nem kényszeríthetők. II. János Pál korábban többször is jelezte, nem áll szándékában lemondani. Arra, hogy egy pápa önként mondott le a posztról, utoljára a XIII. században volt példa.

[origo]/MTI