Huszonhárom szibériai bányász halt meg

Vágólapra másolva!
Huszonhárom halálos áldozatot követelt a sújtólégrobbanás egy dél-szibériai szénbányában. További két bányász eltűnt, a mentőalakulatok öt embert hoztak élve a felszínre. A robbanás idején egy bányamentő csoport tartózkodott a Jeszualszkaja bányában: a tárnákban terjengő füst okát keresték. A kemerovói bányavidéken rendszeresek az ehhez hasonló balesetek. A Jeszualszkaja bányában legutóbb január végén történt hasonló robbanás.
Vágólapra másolva!

Huszonhárom bányász vesztette életét, ketten pedig eltűntek szerda reggel egy szibériai bányarobbanásban - közölte Moszkvában a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A Kemerovói terület Jeszaulszkaja bányájában bekövetkezett sújtólégrobbanás idején 30 fős csoport tartózkodott a vágatokban és a tárnákban. A bányamentőkből és bányászokból álló csoport azért szállt le kedden a bányába, hogy kivizsgálja az ott keletkezett füst okát és meggátolja annak tovaterjedését.

A mentési munkálatok során öt embert sikerült kimenteni. Négy embert azonnal a szerencsétlenséget követően, az ötödiket később találták meg az omladékok mögött, őt súlyos állapotban szállították kórházba.

Egyelőre két ember sorsa ismeretlen. Annak ellenére, hogy folyamatosan vannak kisebb metánrobbanások, a mentőalakulat emberei bíznak abban, hogy még sikerül élve kihozni az embereket a bányából.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak, amikor telefonon beszélt Aman Tulejev kemerovói kormányzóval, aki tájékoztatást adott a mentési munkálatokról.

Ez év január végén már volt egy sújtólégrobbanás, de akkor sikerült 215 embert kihozni a 450 méteres mélységből. A Jeszaulszkaja bányában húsz éve indult meg a kitermelés. Tavaly 5 millió tonna szenet termeltek ki, és idén is ennyire számítanak. Az előrejelzések szerint közel harminc évre elegendő szénkészletet rejt itt a föld mélye.