A szeptember 5-i vacsorán mérgezték meg Juscsenkót

Vágólapra másolva!
Szándékosan, s valószínűleg néhány kormányzati illetékes közreműködésével mérgezték meg Viktor Juscsenko ukrán elnököt még hatalomra jutását megelőzően tavaly szeptemberben - közölte Szvjatoszlav Piszkun ukrán főügyész. Az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja, de a vacsorán részt vett az ukrán titkosszolgálat helyettes vezetője is.
Vágólapra másolva!

Az ukrán politikust ért - először egy ausztriai klinikán diagnosztizált - dioxinmérgezés ügyében nyomozó főügyész Bécsben a Der Standard című osztrák lapnak úgy nyilatkozott: a kórháztól kapott vizsgálati eredmények alátámasztják az ukrán nyomozók verzióját. "Nincs kétség afelől, hogy ez egy előre megtervezett akció volt, amelyben valószínűleg néhány kormányzati illetékes is érintett" - mondta Piszkun.

Arra a kérdésre, hogy Juscsenkót azon a tavaly szeptember 5-i vacsorán mérgezték-e meg, amelyen részt vett az ukrán titkosszolgálat akkori helyettes vezetője is, a főügyész azt válaszolta: "A mérgezés időpontja nagyjából egybeesik a vacsoráéval, de bizton nem állíthatjuk, hogy pontosan azon a napon történt".

Piszkun azért érkezett Bécsbe, hogy Juscsenko osztrák orvosaival tisztázzon néhány nyitott kérdést. Közlése szerint megkapta azokat a dokumentumokat, amelyek Juscsenko megmérgezésének orvosi bizonyítékait tartalmazzák. A főügyész nem volt hajlandó elárulni, vannak-e konkrét gyanúsítottjai az ügynek, a szóba jöhető elkövetők körét firtató kérdésre pedig azt felelte: "A kör olyan nagy, hogy félek, valakit kifelejtek, s egyeseket megsértenék ezzel".

Az időközben Ukrajna államfőjévé választott Juscsenko dioxinmérgezése körülményeinek feltárására az ukrán ügyészséggel egyidejűleg, s attól függetlenül a kijevi parlament is vizsgálatot indított.