A kormányoldal győzött Dániában

Vágólapra másolva!
A jobbközép dán kormánykoalíció pártjai és szövetségeseik győztek a skandináv országban rendezett parlamenti választásokon a voksolás véglegesnek tekinthető, szerdára virradóra közzétett eredménye szerint.
Vágólapra másolva!

A keddi választásokon a több mint négymillió választópolgár 84 százaléka járult az urnák elé. A szavazatok 99 százalékának összeszámlálása alapján az Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök vezette kormányoldal - a liberális-konzervatív pártszövetség és az azt támogató Dán Néppárt - a szavazatok 54 százalékát, az ellenzéki szociáldemokraták pedig 46 százalékát szerezték meg. Ily módon a kormányoldal 95 mandátumra, a szociáldemokraták pedig 80 képviselői helyre számíthatnak a 179 tagú dán parlamentben. A fennmaradó négy mandátumon a két autonóm terület, a Feröer-szigetek és Grönland osztozhat.

Rasmussen országának első liberális párti miniszterelnöke, akit újraválasztottak. A politikus kedden este Koppenhágában ünneplő párthívei előtt úgy vélekedett, hogy a dán választópolgárok megerősítették a legutóbbi, 2001-es parlamenti választásokon bekövetkezett politikai irányváltást, s a keddi választások után egy megerősödött kormány vezetheti a skandináv országot.

Mogens Lykketoft, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője előzőleg elismerte a választási vereséget. A politikus magára vállalta a "teljes felelősséget" pártja vereségéért és bejelentette, hogy a négy év múlva esedékes újabb parlamenti választások előtt távozik pártvezetői tisztségéből.

A választási kampányban mindkét tábor kampányának fő témája Dánia jóléti rendszerének javítása és a bevándorlás kordában tartása volt, minden egyéb téma - beleértve az iraki dán katonai jelenlétet is - háttérbe szorult.

A dániai parlamenti választások végeredményét várhatóan szerdán teszik közzé.