Megszületett az izraeli-palesztin tűzszünet

Vágólapra másolva!
Izraeli-palesztin megállapodás született hétfőn arról, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök keddi sarm-es-sejki találkozóján "teljes és kölcsönös" tűzszünetet jelentenek be a szemben álló felek között.
Vágólapra másolva!

"A legfontosabb dolog a csúcson az erőszak leállításának kölcsönös deklarálása lesz" - közölte a megállapodást bejelentő Száeb Erekát palesztin főtárgyaló, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere. Erekát "az Izrael és a palesztinok közötti kapcsolatok hivatalos újrafelvételének" nevezte az egyiptomi találkozót, és hozzátette, hogy a palesztinok és az izraeliek megállapodtak több bizottság létrehozásában. Ezek többek között az Izraelben fogva tartott palesztinok, valamint az Izrael által körözött palesztin szélsőségesek ügyével foglalkoznak. A felek továbbra sem értenek egyet az Izrael által Ciszjordániában épített biztonsági kerítés ügyében, sem a zsidó telepek kérdésében. Ezekről a kérdésekről a csúcs idején és utána is folynak majd a megbeszélések - közölte Erekát.

Egy magát megnevezni nem kívánó izraeli kormányilletékes megerősítette a tűzszüneti megállapodás hírét. Egyúttal közölte, hogy Izrael a palesztin tűzszünet bejelentése után kinyilvánítja a palesztin területeken folyó katonai műveleteinek leállítását. "Ha a terrorista támadások és az erőszakos cselekmények megszűnnek, nincs ok arra, hogy katonai akciókat indítsunk. Nyugalomra nyugalommal felelünk" - mondta az illetékes, hozzátéve, hogy az egyezség értelmében a palesztinoknak fel kell hagyniuk az erőszakra uszítással is. Egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy az izraeli hadsereg továbbra is fenntartja magának a jogot "az emberi bombák likvidálására", vagyis arra, hogy ártalmatlanná tegye a merényletre készülő palesztinokat.

Közben Gáza város utcáin több ezer palesztin követelte Mahmúd Abbász elnöktől, hogy a békefolyamat újraélesztését kösse össze az izraeli börtönökben fogva tartott mintegy 8000 palesztin szabadon bocsátásával. A menetben részt vettek palesztin fegyveres szervezetek vezetői is. Kijelentették: nem ér semmit a négy évi vérontást követő nyugalom, ha nem születik megállapodás valamennyi fogoly szabadon bocsátásának menetrendjéről. Szerintük elsőbbséget kell biztosítani a régóta bebörtönzötteknek.

Izrael a jó szándék gesztusaként bejelentette a múlt héten 900 palesztin fogoly szabadon engedését, de leszögezte, hogy nem bocsát szabadon olyanokat, akiknek vér tapad a kezéhez, részt vettek izraeliek elleni merényletekben. A két fél megegyezett, hogy közös bizottságot hoz létre a szabadon bocsátás feltételeinek megvitatása végett.