Vágólapra másolva!
Szívinfarktusban elhunyt szombat hajnalban Gnassingbé Eyadéma tábornok. A 69 éves politikus 1993 óta folyamatosan töltötte be a Togói Köztársaság - az egyik legszegényebb afrikai ország - elnöki posztját.
Vágólapra másolva!

Szombat reggel életének 69. évében elhunyt Gnassingbé Eyadéma tábornok, togói elnök, Afrika legrégebben hivatalban lévő vezetője. Eyadéma tábornok 38 évig állt az ország élén. A hírt Koffi Sama miniszterelnök olvasta fel. A bejelentés szerint az államfő útközben halt meg, amikor külföldre szállították sürgős gyógykezelésre. Az államfő halálát szívinfarktus okozta.
A hatóságok lezárták az ország valamennyi szárazföldi, tengeri és légi határát.

A 4,5 millió lakosú Togói Köztársaság Nyugat-Afrikában, a Guineai-öböl partján fekszik. Afrika egyik legszegényebb országa 1960. április 27-én lett független állam a hajdani Francia-Togó autonóm köztársaságból. Első elnöke Sylvanus Olympio lett, aki egy állítólagos összeesküvés leleplezése után betiltotta az ellenzéki pártokat. Őt a Gnassingbé Eyadéma alezredes által szervezett puccs során, 1963 januárjában meggyilkolták.

A száműzetésből hazatérő Nicolas Grunitzky miniszterelnököt 1967. január 13-án buktatta meg vértelen puccsal Eyadéma. akinek katonai kormányzata utóbb felszámolta a demokratikus-parlamentáris ellenzéket. 1993-ban választották meg először elnöknek, majd 1997-ben ismét, annak ellenére, hogy az ellenzék mindkét esetben vitatta a szavazás tisztaságát. A togói alkotmány korábban két mandátumot engedett csak a mindenkori elnöknek, de 2002 decemberében a hatalmon lévő Togói Népi Tömörülés (RPT) által uralt nemzetgyűlés megszavazta a módosítást, amely eltörölte ezt a korlátozást, majd 2003 júniusában Eyadémát ismét elnökké választották.