Szeszcsempészetben is érdekelt volt a lemészárolt család

Vágólapra másolva!
Szesz- és embercsempészettel is foglalkozott egy időben Sz. Nándor, a kiirtott horgosi család feje - a belgrádi lapok szerint. A családfőnek Szegeden nem csak lakása, hanem több gyümölcsfeldolgozó üzeme is volt ismerősei nevén, Horgoson pedig szállodát készült építeni - írják a szerbiai újságok.
Vágólapra másolva!

A kiirtott horgosi magyar család élénken foglalkoztatja a belgrádi médiát, a pénteki lapok jobbára állítólagos kétes üzleti tevékenységükről írnak - hivatalos forrás megjelölése nélkül. A Vecernje Novosti tételesen felsorolja, hogy milyen állítólagos kétes ügyei voltak a családnak.

A lap szerint a családnak tíz hektárnyi almaültetvénye volt, a 36 éves családfő a gyümölcs eladásával és a család szegedi üzleteivel foglalkozott, míg felesége a horgosi üzletekért volt felelős, amelyeket az utóbbi időben bezártak, és a helyükön kétszintes szállodát kezdtek építeni. Az alsó szintre szórakozóhelyet terveztek.

Szeszcsempészet és emberkereskedelem

A Vecernje Novosti szerint a családfő rendőrségi dossziéja tele van különféle kétes ügyletekkel. A férfi először 1991-ben került szembe a törvénnyel, amikor a katonai szolgálat elől menekülve átment Szegedre. Két évig élt Magyarországon, és ekkor ismerkedett meg jövőbeni üzleti partnerei többségével, illetve ez idő alatt kezdett foglalkozni szeszcsempészettel. Miután 1993-ban a szolgálatmegtagadók amnesztiát kaptak, a férfi hazatért, és folytatta az illegális alkoholüzletet. A lap úgy tudja, hogy a szabadkai rendőrség egyszer rajtaütött, és 13 ezer liter szeszt foglaltajk le házában.

A belgrádi lap szerint az elmúlt években a férfi nevét illegális embercsempészettel is kapcsolatba hozták, állítólag egy nemzetközi embercsempész hálózatnak volt a tagja egy időben, ő volt az, aki a magyar oldalon fogadta az illegális bevándorlókat. Ezt a tevékenységet hosszú éveken keresztül folytatta és csak akkor hagyta abba, amikor a szerbia-montenegrói határőrök elfogtak egy kínai csoportot, amelyet ő várt Szegeden.

A lap szerint egy titokzatos, ismeretlen nő kedd reggel felhívta a családfő apósát, és csak annyit mondott, hogy menjen lányához a Szegedi úti házba, majd letette a telefont.

Ingatlanok Szegeden

A családfő emellett állítólag néhány kisebb szegedi gyümölcsfeldolgozó üzemnek is résztulajdonosa volt, és kétszáz négyzetméteres lakása volt a városban. A Vecernje Novostihoz hasonlóan a belgrádi Blic is úgy tudja, hogy a város elit negyedében lévő ingatlan más személy nevén volt bejegyezve, és Sz. Nándor szegedi vállalkozásai is más néven futottak.

A Blic szerint a környéken a meggyilkolt férfit az egyik legnagyobb alkohol- és gyümölcskereskedőként tartották számon. A magyar rendőrség 1996 óta követte nyomon Sz. tevékenységét, mivel abban az évben Szeged központjában felrobbant egyik barátjának Mercedese. A kocsi egy ismert szegedi nyilvánosház előtt parkolt. A Blic úgy tudja, hogy a család nemcsak alkohollal és almával, hanem - mint sokan mások a kilencvenes években - olaj- és cigarettacsempészettel is foglalkozott.

A Kurir című belgrádi napilapnak nyilatkozott Marko Nicovic, a belgrádi rendőrség volt parancsnoka. Szerinte biztos, hogy profi bérgyilkosok követték el a bűntényt, amelyet bosszúból rendelt meg valaki. Nicovic úgy véli nem rablógyilkosságról van szó, és a tettesek csak azért dúlták fel a lakást, mert valamilyen üzleti papírokat kereshettek. A volt rendőr valószínűnek tartja, hogy "csereakció" keretében a bérgyilkosok Magyarországról jöttek át, és legközelebb szerbiai "profik" teszik meg ugyanezt a szolgálatot a határon túli megrendelőknek.