Elengedték a Guantánamóról hazatért briteket

Vágólapra másolva!
Vádemelés nélkül szabadon engedte szerda éjjel a Scotland Yard azt a négy brit állampolgárt, akik előző este tértek haza több évi fogva tartás után az amerikai hadsereg hírhedt guantánamói börtöntáborából.
Vágólapra másolva!

Moazzam Begg, Martin Mubanga, Feroz Abbasi és Richard Belmar valamivel több mint 24 órát töltött a londoni Paddington Green rendőrőrsön, ahol a terrorizmussal gyanúsított őrizeteseket általában kihallgatják.

A rendőrség szerdán késő este jelentette be, hogy a nap folyamán mind a négyüket kihallgatták, majd a Korona vádhatóságával (államügyészség) megtartott egyeztetés után, vádemelési javaslat nélkül szabadlábra helyezték őket.

A négy brit előzőleg több mint három évet töltött Guantánamón. Az amerikai hatóságok azzal indokolták fogva tartásukat, hogy Begg, Mubanga, Abbasi és Belmar előzőleg az al-Kaida afganisztáni táboraiban kapott terrorista-kiképzést, ezért "ellenséges hadviselőnek" számítanak.

Az amerikai közlemény szerint azután engedték el őket Guantánamóról, hogy a brit kormány garanciát vállalt arra: a négy személy nem fog kockázatot jelenteni sem az Egyesült Államok, sem szövetségesei biztonságára.

Tavaly márciusban öt brit állampolgár már hazatért az amerikai börtöntáborból, és néhány napos kihallgatás után őket is további eljárás nélkül szabadon engedte a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya.

Clive Stafford Smith, a hazájában közismert brit ügyvéd, aki az amerikai igazságszolgáltatás által eljárás alá vont brit állampolgárok védelmére szakosodott - több, halálos ítélettel sújtott britet is sikerült kihoznia amerikai siralomházakból -, még szerda délután a BBC rádiónak azt mondta: a Guantánamóról most hazaengedett négy britet kínzásoknak vetették alá, ezért rehabilitációs kezelésre szorulnak.

Smith kijelentette: a négyek közül általa képviselt két őrizetes, Begg és Belmar nevében pert indít az amerikai állam ellen a védenceivel szembeni bánásmód miatt, de "nem akarunk mást, mint bocsánatkérést".

A Guantánamóról tavaly hazatért öt brit állampolgár annak idején szintén rendkívül brutális bánásmódról számolt be a brit sajtónak.