Éhségsztrájkba kezdett a belga gyerekgyilkos

Vágólapra másolva!
Éhségsztrájkba kezdett Marc Dutroux, a belga történelem leghírhedtebb bűnözője, hogy így tiltakozzon fogva tartásának körülményei ellen - jelentette hétfő esti híradójában a RTL-TVI belga tévécsatorna. A gyilkosságért elítélt Dutroux az általa fogva tartott gyermekek közül kettőt halálra éheztetett.
Vágólapra másolva!

Dutroux-t tavaly júniusban ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre egy belga esküdtszék, bűnösnek találva hat lány elrablásában, s közülük több meggyilkolásában. A férfit azonban perének színhelyéről nemrégiben átszállították egy másik börtönbe, a Brüsszel közelében lévő, szupermodern, nemrégiben épült ittre-i fogházba, s ez a jelek szerint nem tetszik neki. Itt ugyanis nem pusztán magánzárkában tartják (ez így volt eddig is), de minden negyedórában ellenőrzik tevékenységét, s ráadásul nem tudja egy külön helyiségben naphosszat tanulmányozni ügyének több mint 400 ezer oldalra gyűlt iratanyagát, úgy, ahogy ezt eddig tehette.

Erre azért van szükség, mert Dutroux azt tervezi, hogy beadványt intéz az Emberi Jogok Európai Bíróságához, kifogásolva a bírósági ítélet előtti, túl hosszúra nyúlt fogva tartását, valamint azt, hogy a közvélemény ellenségessége, elfogultsága miatt szerinte eleve nem részesült tisztességes eljárásban.) Dutroux szeretne visszatérni eddigi börtönébe, a luxemburgi határhoz közeli Arlon fogházába.

A belga igazságszolgáltatás egyelőre nem döntött, hogy hol kell letöltenie a férfinek életfogytiglani börtönbüntetését, de erre az ittre-i börtönnek van a legnagyobb esélye. Itt ugyanis a modern technika miatt csekély a szökés veszélye, miközben Dutroux-nak a vizsgálati fogság során egyszer, 1998-ban már sikerült megszöknie. Bár néhány óra múlva elfogták, ez az eset több magas rangú politikus állásába került.

Dutroux áldozatai közül ketten, két kislány, Julie és Melissa annak idején éhen haltak. A férfit ugyanis egy másik ügyben még a kilencvenes évek közepén őrizetbe vette a rendőrség, s fogva tartásának több hónapja alatt a lányok - akik Dutroux egyik házának pincéjében, egy szűk kamrába bezárva várták sorsuk alakulását - nem kaptak sem ételt, sem italt.