Gyenge cigaretta miatt perelnek a finnek

Vágólapra másolva!
Dohányzásban megbetegedett finnek pereltek be két dohánymultit, amiért félrevezető hirdetéseket tesznek közzé "gyengének" nevezett cigarettáikról. Ilyen jellegű per első ízben indul Európában, az USA-ban már több százmilliárd dolláros igénnyel léptek fel a dohánycégekkel szemben.
Vágólapra másolva!

Áprilisban kerülhet a bíróság elé öt-hat komoly betegségben, egyes esetekben rákban szenvedő finn felperes most benyújtott indítványa, amelyben két dohánycégtől, a British American Tobaccótól és a Philip Morristól követelenek kártérítést. Az ügy valószínűleg 2006-ban juthat végső stádiumába.

Amennyiben a gyártók veszítenek, az néhány tízezer eurós kártérítési fizetési kötelezettséggel járhat, tehát a kisméretű finn piac miatt csak alig érinti a cégeket. Annál nagyobb gondot okozhat viszont a gyártóknak, hogy más európai országokban is hasonló perek indulhatnak.

A finnek azon az alapon perelnek, hogy a két dohányipari vállalat "light" cigarettáit hirdetéseikben egészségesebb állítja be, noha a hetvenes évek eleje óta közismert, hogy azok legalább annyira ártalmasak.

Az Altria csoport, amely a Philip Morris anyavállalata, azt állítja, hogy betartja a cigarettareklámozási tilalmat előíró, 1976 óra érvényben lévő finn szabályokat, és azt a 2002 óta az Európai Unióban érvényben lévő direktívát , miszerint a termékeken nem lehet a "light" vagy "mild" feliratokat feltüntetni. Ezért a cég indokolatlannak tartja a per indítását.

Az Altria csoport ellen több amerikai államban is folyik hasonló okokból per. Az egyik esetben a bíróság 10,1 milliárd dolláros kártérítés fizetésére kötelezte az Altria csoportot.

Az USA 280 milliárd dollárra perelte a dohányipart

Ősszel minden eddigi mértéket túlszárnyaló összegű kártérítési per indult az Egyesült Államokban az ország dohányipara ellen: 280 milliárd dollár jogtalanul szerzett haszon visszafizetését követelte az amerikai kormány a multiktól, mivel azok a vád szerint manipulálták termékeik nikotintartalmát, hogy függőséget idézzenek elő fogyasztóiknál, növelve ezzel bevételüket.

A vád kiterjedt arra is, hogy a multik ötven éve elhallgatták a dohányzás hatásáról készült tanulmányok eredményét, megfosztva ezzel fogyasztóikat az eredmények tudatában hozható szabad választás lehetőségétől.

A kormány egy maffiatörvényre hivatkozva a dohányipar ötven év alatt felhalmozott, szerinte jogtalanul szerzett nyereségét pereli vissza. Az egyik jogi képviselő szerint a vád lényegét csalásra, megtévesztésre és féligazságok mai napig terjesztésére alapozzák. Az ügyvéd szerint az egész mögött a jogtalan pénzszerzés áll.

[origo]/MTI