Húsz méterrel rövidebb lett Sylt szigete

Vágólapra másolva!
A hét végi viharos szél Sylt szigetének déli csücskéről homokot hordott el, a sziget húsz méterrel rövidebb lett - vált ismeretessé hétfőn, a károk felmérésekor. A németek egyik kedvenc üdülőhelyét az orkán nélkül is veszély fenyegeti, hogy az áramlás elhordja a strandokat, eddig több módszert próbáltak ki a természetes erózió megállítására, több-kevesebb sikerrel.
Vágólapra másolva!

A hét végén a német meteorológusok által Erwin névre elkeresztelt orkánszerű vihar söpört végig Észak-Németországon. Valószínűleg két ember meg is halt: két fiatalember az egyik tavon evezett, amikor lecsapott rájuk a vihar, s már nem tudtak kivergődni a partra. Búvárok keresték őket, de nem bukkantak nyomukra.

Az északi-tengeri sziget az egyik legnépszerűbb német üdülőhely, s hasonló helyzet állt elő 1994-ben és 1999-ben is, amikor az Anatol nevű orkán tombolt.

A vihar főként anyagi károkat okozott és egyes helyeken szokatlan meleggel párosult. Kielben a meteorológusok hétfőn 13,2 fok meleget mértek, az érték 0,1 százalékkal haladja meg az eddigi januári rekordot. Még melegebb volt Bremerhavenben (14 fok), Warnemündében pedig a 13,8 fok jelentett új rekordot az 1993. január 17-én mért 12,9 fokhoz képest.

A német időjósok azt ígérik, hogy a hét második felében visszatér - pontosabban szólva: megjön - a tél.

[origo] - MTI