Róma kiadja a madridi merényletek egyiptomi gyanúsítottját

2004.12.01. 21:34

Itália kiadja a spanyol hatóságoknak a márciusi madridi robbantásokkal gyanúsított muszlim szélsőségest. A "Mohamed, az egyiptomi" fedőnéven ismert Rabei Oszman Szajjed Ahmedet még június 8-án vették őrizetbe Milánóban.

Az al-Kaida terrorszervezet számlájára írt, március 11-én elkövetett, 191 ember életét kioltó és csaknem kétezret megsebesítő terrorakció szervezésével gyanúsított férfi kiadatásáról szerdán hozott döntést az olasz legfelsőbb bíróság illetékes tanácsa.

A spanyol hatóságok nyomozása vezetett a terrorista milánói letartóztatásához, s Madrid rögvest - az őrizetbe vétel után négy nappal - hivatalosan kérte a kiadatást is. Az első és másodfokon eljáró milánói bíróságok előzőleg már támogatták "az egyiptomi" kiadatását Spanyolországnak. A szerdai döntés után már csak Roberto Castelli olasz igazságügy-miniszter aláírása szükséges, aki korábban jelezte, hogy minden további nélkül ellenjegyzi a kiadatási ítéletet.

A szalafita marokkói terrorsejt vezetőjeként tevékenykedett terrorista az olasz sajtó szerint NATO- és EU-objektumok ellen is tervezett merényleteket, továbbá Franciaországban ugyancsak akcióba kíván lépni. A párizsi metró ellen tervezett merényletet közvetlenül az európai parlamenti választásokhoz időzítették volna a nyár eleji értesülések szerint.

A lehallgatott beszélgetések szerint az "egyiptomi" a szükséges dokumentumok és robbanóanyagok mellett számos tanáccsal is ellátta társait, egyebek között a szent háború és a szükséges okmányok beszerzése érdekében nagyon hasznosnak ítélte, ha keresztény nőkkel kötnek házasságot követői, hiszen a szent cél érdekében minden eszköz megengedhető szerinte.

Attilio D'Amico védőügyvéd szerint a védence elleni bizonyítékokat törvénytelen eszközökkel gyűjtötték össze, így azokat nem lehet figyelembe venni a bíróságon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK