Nastase és pártja győzött Romániában

2004.12.01. 14:00

Hat százalékos különbséggel Adrian Nastase elnökjelölt kormányfő Szociáldemokrata Pártja nyerte a vasárnapi romániai parlamenti választásokat. A szoros eredmény miatt azonban a párt egyedül nem lesz képes kormányt alakítani. Az ugyancsak vasárnap tartott elnökválasztást is Nastase nyerte, ám itt sem szerzett jelentős előnyt. Decemberben ezért második fordulóban mérkőzik meg a második helyen végzett Traian Basescu ellenzéki jelölttel.

Az előzetes végeredmény szerint 37,13 százalékos eredménnyel a Szociáldemokrata Párt nyerte meg a romániai parlamenti választást. A második helyen a centrista ellenzéki tömörülés végzett 31,77 százalékkal. Ezt szerdán közölte a román központi választási iroda.

Romániában a parlamenti választások mellett elnökválasztást is tartottak vasárnap. Ezen Adrian Nastase kormányfő érte el a legjobb eredményt a szavazatok 40,94 százalékával. Fő vetélytársa, Traian Basescu bukaresti polgármester, ellenzéki elnökjelölt 33,92 százalékot kapott.

Az eredmények előzetesek. Ugyan már az összes szavazatot összeszámlálták, ám az ellenzék által benyújtott panaszok kivizsgálása még folyik. Basescu kedden csalások sorozatával vádolta a kormánypárti erőket, és a szavazás eredményeinek megsemmisítését kérte a központi választási irodától, ám a testület ezt kedd esti állásfoglalásában elutasította. Az ellenzék bírósághoz fodrul a csalások miatt.

A szoros eredmény miatt egyik párt sem tud egyedül kormányt alakítani. A két nagy pártszövetségen kívül a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (13,65 százalék) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (6,23 százalék) lépte át a parlamentbe jutás öt százalékos küszöbét.

Az elnökválasztás ugyancsak szoros eredményei miatt itt második fordulót kell tartani, amelyen már csak Nastase és Basescu indul. Várhatóan december 12-én járulhatnak ismét az urnákhoz a román választók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK