Merényletkísérlet a szerb elnök ellen

2004.12.01. 9:38

Többször is megpróbáltak beleütközni egy Audival a Boris Tadic szerb elnököt szállító konvojba kedd este Belgrádban. A kocsit egyes források szerint az elnöki testőrség, mások szerint Tadic sofőrje akadályozta meg, hogy kárt tegyen az elnökben. A támadó végül elmenekült. Az elnök nem sérült meg, a rendőrség egész éjjel a fekete Audit kereste.

Forrás: EPA
Boris Tadic

Egy autó több ízben is megpróbált nekiütközni a szerb köztársasági elnököt szállító gépkocsinak kedden Belgrádban. Az elnöknek nem esett baja, a támadók kereket oldottak - áll a szerbiai elnöki hivatal szerda reggeli közleményében. 

A hivatal szerint kedden este kilenc körül Belgrád egyik fő utcáján, a Knez Milos sugárúton egy Audi több ízben megpróbált nekiütközni az elnököt szállító gépkocsinak, pedig az elnöki konvoj az előírásoknak megfelelően megkülönböztető fény- és hangjelzéssel haladt. Az Audi, miután összeütközött az elnöki konvoj egyik autójával, nagy sebességgel ismeretlen irányban elhajtott. Személyi sérülés nem történt, csupán az egyik elnököt kísérő autóban keletkezett anyagi kár.

Az MTI a Vecernje Novosti című szerb lapra hivatkozva arról adott hírt, hogy az elnök elleni támadás jól előkészített forgatókönyv szerint történt. A fekete színű Audi a városközponttól kezdve követte az elnöki konvojt, amit észrevettek a testőrök (a Kobra nevű terroristaelhárító kommandó tagjai). A testőrök ezért figyelemmel kísérték az Audi mozgását, és a megfelelő pillanatban villámgyorsan reagáltak. Az ugyanerre a lapra hivatkozó b92.net szerint az Audi megpróbálta leszorítani az elnököt szállító BMW-t az útról, ám Tadic sofőrje sikeresen ellenállt és ő szorította le a támadót. Az Audinak azonban sikerült kereket oldania. Tadicot azonnal átszállították az elnöki rezidenciába, amit erős rendőri védelemmel vettek körül.

A Blic című napilap úgy tudja, hogy a belgrádi rendszámú Audit egy szakállas férfi vezette. A lap szerint az éjszaka folyamán a rendőrség a főváros egész területén ellenőrzéseket tartott a fekete Audit keresve.

Nem ez azonban az első magas rangú jugoszláv politikus elleni autós merényletkísérlet. Tavaly februárban Zoran Djindjic szerb kormányfőt szállító konvojjal történt hasonló baleset. Djindjicet a baleset után három héttel - március 12-én - agyonlőtték.

KAPCSOLÓDÓ CIKK