Engedélyezi a passzív eutanáziát a francia parlament

2004.12.01. 11:16

A francia parlament kedden megszavazta a passzív eutanáziát engedélyező törvényt. A más segítségével végrehajtott aktív eutanázia továbbra is tiltott Franciaországban, de ha az új törvényt a francia szenátus is elfogadja, akkor a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők visszautasíthatják az életben tartó kórházi ellátást.

A francia parlament egyhangúlag támogatta kedden azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők visszautasítsák az életben tartó kórházi ellátást - írja az International Herald Tribune európai kiadása. A jogszabály tehát lehetővé teszi a passzív eutanáziát.

"Ezzel a törvénnyel életünk vége új arcot kap Franciaországban: ezentúl a választás, nem pedig az engedelmeskedés pillanata lesz" - fogalmazott a törvény elfogadása után Philippe Douste-Blazy francia egészségügyi miniszter. A Franciaországban csak "halál joga" néven emlegetett törvény az aktív, azaz segítséggel végrehajtott eutanáziát továbbra sem engedélyezi.

A törvényjavaslatról még a francia parlament felsőházának is szavaznia kell. A szenátus várhatóan jövőre foglalkozik a jogszabállyal.

Hollandiában és Belgiumban megengedett az eutanázia

A világon elsőként Hollandiában fogadták el az eutanáziát engedélyező törvényt 2001-ben. Ennek értelmében a beteg döntése és két orvosi szakvélemény alapján engedélyezik az eutanáziát. Az eljárást - szülői beleegyezéssel - 12 és 16 év közötti kiskorúak is kérhetik.

A holland törvény elfogadása után egy évvel Belgiumban is lehetővé tették az eutanáziát. A belga törvény is szigorúan szabályozza az eutanázia körülményeit. Két orvoson kívül ki kell kérni a közeli hozzátartozók és az ápolószemélyzet véleményét is. Az összes eutanáziaesetet felülvizsgálja egy ellenőrző bizottság a kegyes halál megtörténte után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK