Elhunyt a holland királynő édesapja

2004.12.01. 22:42

Szerda este elhunyt Bernát herceg, Beatrix holland királynő édesapja. A 93 éves herceg rákos volt, de kikötötte, ha rosszabbra fordul állapota, ne tartsák mesterségesen életben.

93 éves korában elhunyt Bernhard holland herceg, a királyi család egyik legnépszerűbb tagja. Beatrix királynő apja rákos volt, állapota szerdán romlott meg annyira, hogy kórházba kellett szállítani. A herceg azonban már korábban kikötötte, hogy ne tegyenek erőfeszítéseket életben tartására, hanem hagyják meghalni, ha úgy alakul állapota.

A herceg az utóbbi években sokat betegeskedett. Tíz évvel ezelőtt már megoperálták egy béldaganattal, 2000-ben pedig tüdődaganatát távolították el sebészi beavatkozással. Néhány héttel ezelőtt újabb daganatot fedeztek fel a szervezetében, majd a múlt héten még egyre bukkantak.

A németországi Jénában 1911-ben született Bernát herceg, Julianna néhai holland királyné férje, pilótaként szolgát a második világháborúban a szövetségesek oldalán. Ennek és Hollandia háború utáni újjáépítésében vállalt szerepének köszönhetően nagy köztiszteletnek örvendett választott hazájában. "Bernard herceg olyan vidám ember volt, aki élvezte az életet, és egészen idős koráig aktív maradt... Olyan ügyeknek szentelte magát, amelyek közel álltak az emberek szívéhez" - mondta halála alkalmából Jan Peter Balkenende, holland miniszterelnök.

Népszerűségére 1976-ban vetett árnyékot egy parlamenti bizottsági vizsgálat, amely megállapította, hogy a herceg helytelen jutalékokat kapott az amerikai Lockheed repülőgyártól.

1961-ben ő alapította a World Wildlife Fund-ot (WWF), melynek első elnöke is volt. Az ő nevéhez fűződik a Bilderberg-csoport létrehozása is. Ezen, a nyilvánosság kerülésével működő politikai fórumon vezető politikusok és gondolkodók cserélnek eszmét éves rendszerességgel - írja a BBC.

A 66 éves Beatrix királynő idén veszítette el édesanyját, Julianna anyakirálynőt is, aki 94 évesen márciusban hunyt el. Két évvel ezelőtt Claus herceg, Beatrix férje is meghalt. Bernátnak és Juliannának Beatrixon kívül három további lánya is van: Irén 1939-ben, Margit 1943-ban, Mária Krisztina 1947-ben született.

Hollandiában 1898 - Vilma királynő - óta folyamatosan nők uralkodnak. Vilma pontosan fél évszázadnyi országlás után, 1948-ban adta át a trónt egyetlen lányának, Julianna hercegnőnek, akit Beatrix követett a trónon 1980-ban. Utána viszont alighanem ismét fiú kezébe kerül a hatalom: Beatrixnak ugyanis három fia van, lánya pedig nincs.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK