Baleset volt a Tadic elleni vélt merénylet

2004.12.01. 23:34

Boris Tadic szerb elnök ellen nem kíséreltek meg merényletet, a vele történt incidens közúti baleset volt, amelyet az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének egyik alkalmazottja idézett elő - jelentette be szerda késő este belgrádi sajtótájékoztatóján Dragan Jocic szerb belügyminiszter.

A szokatlanul késői időpontban tartott rendkívüli sajtókonferencián Jocic beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége tájékoztatta a belügyminisztériumot arról, miszerint a külképviselet biztonsági személyzetének egyik tagja ült annak az Audi 80-as gépkocsinak a volánja mögött, amely kedd este összeütközött Boris Tadic elnöki konvojának egyik gépkocsijával.

"Azt tudom mondani, hogy miután eleinte mindannyian tartottunk attól, hogy merényletről van szó... arra a következtetésre jutottunk, hogy közúti szabálysértés történt" - mondta Jocic, aki szerint a nyilvánosságot később tájékoztatják a "kellemetlen eset" minden részletéről. A közúti baleset vétkese, Miroslav Cimpl szerbia-montenegrói állampolgárként alkalmazottja az amerikai nagykövetségnek.

A szóban forgó incidens kedden 21 óra tájban történt. Az elnöki hivatal közleményt adott ki, amely szerint az Audi típusú gépkocsi több ízben megpróbált nekiütközni az elnököt szállító gépkocsinak, jóllehet a konvoj az előírásoknak megfelelően megkülönböztető fény- és hangjelzéssel haladt. Az Audi nagy sebességgel elhajtott ismeretlen irányban, miután összeütközött a konvoj egyik autójával.

Az elnöki hivatalhoz hasonlóan a belgrádi média is merényletkísérletről számolt be, míg a rendőrség szerda délutáni közleményéből már csak azt lehetett kihámozni, hogy a vészesen közeledő Audit az elnöki konvoj utolsó, testőröket szállító gépkocsijának sofőrje kényszerítette meghátrálásra azzal, hogy jobbra rántva a kormányt nekiment. A belügyi jelentésben nem szerepelt a "merénylet" kifejezés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK