Cáfolja az amerikai kémkedést Izrael

2004.08.30. 11:11

Cáfolta az izraeli katonai kémszerzés vezetője, hogy kémkedtek volna az Egyesült Államokban. A hétvégén röppentek fel olyan hírek, melyek szerint az FBI vizsgálódik egy Pentagon-alkalmazott után, aki állítólag Iránnal kapcsolatos amerikai hírszerzési információkat adott át Izraelnek.

Az izraeli katonai hírszerzés vezetője hétfőn cáfolta, hogy országa javára kémkedett volna bárki is az amerikai védelmi minisztérium legmagasabb döntéshozatali szintjén. Az amerikai sajtó hét végi híradásai szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) teljes körű vizsgálatot folytat, miután felmerült az a gyanú, hogy Donald Rumsfeld védelmi miniszter közeli munkatársai közül valaki Izrael számára kémkedik.

Aharon Zeévi tábornok, az izraeli katonai hírszerzés vezetője az izraeli rádiónak nyilatkozatott. Mint közölte, "felelőssége teljes tudatában" kijelentette, hogy országa nem folytat kémtevékenységet az Egyesült Államokban. Zeévi az első olyan magas rangú izraeli vezető, aki személyesen és nyilvánosan cáfolta, hogy Izraelnek köze lenne az ügyhöz.

Amerikai sajtóorgánumok híradása szerint Washingtonban azt gyanítják, hogy Larry Franklin, a Pentagon tisztségviselője a Fehér Házból származó, Iránnal kapcsolatos bizalmas információkat adott át a washingtoni izraeli nagykövetség egyik munkatársának, az Amerikai-izraeli Közügyek Bizottsága nevű amerikai zsidó lobbiszervezeten keresztül.

Gideon Ezra izraeli tárca nélküli miniszter szerint viszont egyetlen izraeli tisztségviselő sem hágta át a Pollard-ügy után bevezetett szigorú szabályokat. Izrael a Pollard-botrány után kötelezettséget vállalt arra, hogy nem kémkedik többé az Egyesült Államok területén. Jonathan Pollard az amerikai haditengerészet elemzője volt, és 1984. májusától 1985. novemberi letartóztatásáig juttatott el Izraelnek titkos anyagokat, elsősorban az arab országokban folytatott amerikai kémtevékenységgel kapcsolatban. Pollard 1987-ben életfogytiglani szabadságvesztést kapott emiatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK