A túszok élete árán is marad a fejkendőtörvény

2004.08.30. 20:02

A francia kormány nem enged az iraki túszejtők követeléseinek, és nem változtatja meg a moszlim lányok fejkendőjét - más vallási szimbólumokkal együtt - az iskolákból kitiltó törvényt. Iraki fegyveresek két francia újságírót tartanak fogva augusztus huszadika óta, elengedésüket a törvény megváltoztatásától teszik függővé. A túszejtés kapcsán egyébként az amúgy élesen fejkendőtörvény-ellenes francia moszlim közösség is a kormány mögé sorakozott fel.

Franciaország nem alkuszik az iraki emberrablókkal a fejkendőtörvényről. "Alkalmazzuk a törvényt" - jelentette ki Jean-Francois Cope kormányszóvivő hétfőn. Michael Barnier külügyminiszter hétfőn az Arab Liga külügyminisztereivel találkozott Egyiptomban, de nem tudott új információval szolgálni a két francia újságíróról. "Nem tudtunk kapcsolatot teremteni, de mindent megteszünk azért, hogy visszaadjuk a szabadságukat" - jelentette ki Barnier.

Christian Chesnot, és Georges Malburnot augusztus huszadikán tűnt el Irakban. Később a magát Iraki Iszlám Hadseregként nevező csoport egy videofelvételt jutatott el az al-Dzsazíra arab hírtelevízióhoz a két újságíróról - tudósít a CNN. A túszul ejtett újságírók a felvételen elmondják, hogy szabadságukért cserébe túszul ejtőik azt követelik, hogy a francia kormány vonja vissza a fejkendőtörvényt.

A francia moszlim közösség, amely egyébként szélsőségesen fejkendőtörvény-ellenes, a túszejtés kapcsán a  kormány álláspontját támogatja. "Szolidaritásunkat és egységünket szeretnénk kifejezni Franciaországgal... Felszólítom a túszejtőket, hogy az Iszlám nevében, minden szent dolog nevében: az emberi élet Isten legszentebb ajándéka, ezért kíméljék meg honfitársaink életét" - üzent a túszejtőknek Dalil Boubaker a Francia Moszlim Tanács elnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKK